Реклама / Ads
10| 5503 |11.05.2011 НОВИНИ

Бойко Борисов бламира здравния министър

.
Бойко Борисов
Бойко Борисов бламира намерението на здравния си министър в аптеките да могат да работят и хора, които не са фармацевти.
 

Докато д-р Стефан Константинов бе в Будапеща, премиерът събра здравни експерти от ГЕРБ на среща с Българския фармацевтичен съюз. Решено бе само магистър и помощник-фармацевти да работят в аптеките. 4000-те консултанти, които сега продават там сапуни, памук и козметика, остават на улицата. Промяната ще повлече поскъпване на лекарствата - фармацевтите са по-високо платени и ще увеличат разходите на аптеките.

Борисов повикал в МС вицепремиера Симеон Дянков, шефката на здравната комисия Десислава Атанасова, директорката на здравната каса д-р Нели Нешева, зам. здравната министърка Гергана Павлова и депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов. Интересите на аптекарите защитавали Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз, и заместничката му Аделина Любенова (тя е и отговорният фармацевт на дистрибуторска компания).

Ръководството на БФС заплаши с протести в страната, ако в аптеките бъдат оставени консултантите, както предвиждат промени в лекарствения закон. Те бяха подготвени от здравното министерство и бяха гласувани от кабинета. Именно по този повод била инициирана срещата при Борисов. “Труд” научи, че Ненчев и Любенова веднага подели темата само фармацевти да се трудят в аптеките. В тяхна защита се обявил и д-р Лъчезар Иванов, който в последните години твърдо стои зад БФС.

За да няма недоволство в страната, премиерът и останалите се съгласили с искането на съюза
. “Само че цената на тази договорка е повишаване на разходите в аптеките и поскъпване на лекарствата”, обясни Николай Костов, шеф на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА). На мястото на консултантите ще трябва да се назначат фармацевти, но техните заплати са близо 2 пъти по-високи - около 1200 лв. За да “избият” новите харчове, собствениците на аптеки ще спрат да дават отстъпките от стойността на лекарствата и другите продукти. От което ще пострадат всички болни българи.

“Ние също обмисляме протести”, заявиха от АСА. Намерението им обаче може да се окаже пагубно за пациентите, защото само в София членовете на АСА отговарят за 75% от снабдяването с животоподдържащи и спасяващи медикаменти. Докато аптеките, които БФС защитава, са малки, които нямат достатъчно средства да работят със скъпо струващите медикаменти. “Докога ръководството на гилдия от 4000 души ще тормози българското общество?!”, запита Николай Костов. Той добави, че АСА очаква подкрепата на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и КРИБ. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5616 |10.05.2011 ДПС: Борисов да каже кой е кандидатът на ГЕРБ . 8| 5039 |10.05.2011 Борисов и Първанов в сградите с най-силна радиация . 5| 5289 |09.05.2011 Лекарствената политика скара министър и фармацевти . 57| 5218 |08.05.2011 Б. Борисов: Президентският избор е битка на лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads