Реклама / Ads
48| 5615 |10.05.2011 НОВИНИ

ДПС: Борисов да каже кой е кандидатът на ГЕРБ

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов час по-скоро да заяви, а не да чака август, дали той е кандидатът за президент на ГЕРБ, призовават от Движението за права и свободи. Според партията на Ахмед Доган това е изключително важно, защото в него е концентрирана властта.
 

“Ако не го направи навреме, ще прилича на бягство от отговорността”, посочи зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. Той напомни, че ненавременните инициативи най-често са злополучни.

Едва след като даде отговори на този въпрос, Борисов може да си позволи да пита лидери на други политически сили дали ще сторят това. “Хвърлянето на ръкавица означава да издигне собствената си кандидатура и чак тогава да подкани всички останали политически партии да издигнат кандидатурите на своите лидери. Другото е хастар на ръкавица”, така Бисеров коментира учудването на премиера, че лидерите, особено на опозиционни партии, не се възползват от “редкия шанс не на думи, а на дела, да се справят с ГЕРБ” и “не издигнат лидерите си за президент, а тикат разни други хора пред себе си”.

“Не смятате ли, че няма истински дебати за президентските избори? Не са дебати по същество – кандидатът ще бъде мъж или жена. Естествено, че ще бъде мъж или жена. Остава сега ние да се включим в този недостоен, опорочен разговор за президентския вот с аргумента, че ние пък сме затруднени в решението си, защото търсим някой, който да отговаря едновременно и на двете качества – да бъде мъж и жена едновременно. Нали разбирате, че това е абсолютно несериозно”, възмути се другият зам.-председател на движението Лютви Местан. „Големият дефицит в политиката е, че българският гражданин не се усеща достоен гражданин на ЕС, а продължава да се възприема като формален член на Съюза. Държавният глава като баща на нацията трябва да даде нова визия за развитието на страната“, допълни той.

Местан обяви, че от ДПС не са удовлетворени от решението на Конституционния съд, защото той се въздържа от това да обяви за противоконституционен самия принцип на уседналост, а въвежда някакви количествени показатели. “За нас е смущаващ фактът, че съчетаването на ограниченията ще доведе до лишаване от право на глас, независимо от срока на уседналостта. Огорчени сме, че КС се е хванал с вторичния, а не с основния въпрос”, каза зам.-председателят по повод решението от миналата седмица за противоконституционно да бъде обявено изискването за 10-месечна уседналост на избирателите. КС препоръча този срок да е до 6 месеца, каквато е препоръката на Венецианската комисия.

Сабрие Сапунджиева е кандидатът на ДПС за член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Тримата членове, предложени от парламента, ще бъдат избрани в четвъртък с таен вот. Бившата зам.-министърка на правосъдието в правителството на тройната коалиция бе номинирана и за национален омбудсман, но загуби от Константин Пенчев, зад когото застана ГЕРБ. Наскоро Сапунджиева стана член на ЦИК, пак от квотата на движението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5039 |10.05.2011 Борисов и Първанов в сградите с най-силна радиация . 57| 5217 |08.05.2011 Б. Борисов: Президентският избор е битка на лидери . 39| 5352 |06.05.2011 Борисов обеща още една магистрала . 9| 10243 |05.05.2011 Борисов отсече: Няма да сме оазис за арабски бежанци!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads