Реклама / Ads
9| 10242 |05.05.2011 НОВИНИ

Борисов отсече: Няма да сме оазис за арабски бежанци!

.
Бойко Борисов
Извършващите се промени в Северна Африка и Близкия Изток са уникална историческа възможност за държавите от региона. Пътят към демокрацията е труден; промяната не може да бъде наложена отвън.
 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на международната конференция „Sofia Platform" „Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

"Няма сила, която е в състояние да потисне тези стремежи и човешки права", каза Борисов. По думите му дълги години светът е смятал, че на арабските държави не им е присъщо да бъдат управлявани демократично." Промените там са възможност за тяхното развитие. Шанс за света и човечеството", допълни още премиерът.

Изключително важно е да бъде направена навременна и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България, ние продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС, заради съдебната ни ситема. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е доста обидно за всяка една нация, каза Борисов.

"Извършващите се промени в Северна Африка и Близкия Изток са уникална историческа възможност за държавите от региона. От собствен опит знаем, че пътят към демокрацията е труден. След 20 години на преход знаем, че той не може да бъде осъществен без помощ и съдействие на близки и приятелски страни. Основната тежест и предизвикателства тепърва предстоят. ЕС не може да бъде оазис на демокрацията, ако държавите от Близкия Изток се развиват драматично. Европа не може да стои със скръстени ръце, а трябва да се ангажира с подкрепа към тези страни", подчерта премиерът.

Според него, за да бъде помощта адекватна, първо трябва да се разбере какво очакват от Европа тези държави. Форумът в София ще помогне да се чуе от първа ръка мнението на представителите на арабския свят. Българската позиция е, че случващото се в арабския свят изисква обстоен преглед и задълбочено преосмисляне на политиките на ЕС към региона.
Според Борисов новата политика на съюза трябва да се основава на три принципа - ЕС да прилага индивидуален подход, който да отчита нуждите на отделните страни; Оказването на помощ да е съобразено със спазване правата на човека и върховенството на закона; Подкрепата на ЕС е необходима и ценна, но водещата роля може да бъде единствено на арабските ни приятели.

Един от най-важните уроци от българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън, посочи Борисов. Той посочи, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки - положителни и отрицателни. Някои основни въпроси, по които Европа може да бъде полезна, според премиера, са - осъществяването на конституционни промени, организация на открити и прозрачни избори, укрепване и развитие на демократични институции, създаване на средства за борба с корупцията и реформиране на съдебната система.

Наученото от нас в областта на демокрацията, плурализма, гражданското общество са добра отправна точка за полезна обмяна на мнения и опит, отбеляза премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6286 |04.05.2011 Борисов: Участваме в "Евро+", влизаме в Еврозоната . 116| 5512 |04.05.2011 Костов: Борисов е изборният шанс на ГЕРБ . 54| 6441 |30.04.2011 И. Йотова: Срива се рейтингът на Борисов; БСП има шанс за победа . 30| 5770 |29.04.2011 Борисов: Ще уволнявам полицаи, жертва няма да стана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads