Реклама / Ads
12| 6277 |04.05.2011 НОВИНИ

Борисов: Участваме в "Евро+", влизаме в Еврозоната

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов заяви: "За да влезем в Еврозоната, трябва да сме в пакта Евро плюс". Така той отговори на въпроси на депутати от Синята коалиция, БСП и ДПС, които настояха, че участието на България в пакта трябва да е обвързано с гаранции за покана в ERM-2.
 

Безспорно цялата ни воля за влизането в Еврозоната е налице и това ще е факт, но за да бъдем в нея, ние просто трябва да участваме в пакта Евро плюс. В противен случай ние както и вие ще научаваме от медиите какво се случва на тези сбирки и по никакъв начин не бихме могли да отстоим точно тези позиции, които ясно и точно заявихме, коментира премиерът.

Борисов обясни влизането ни в пакта с думите, че всички партии се борят да влязат в парламента, защото именно тук се правят политиките. По думите му за партиите, извън парламента остава въпросът, как ще извоюват своята позиция. „Ако не сме там, няма как да водим тази битка и да отстояваме своите позиции", допълни той.

България не поема гаранции за ничии чужди дългове по силата на Пакта Евро плюс, увери премиерът.

Според него става въпрос за мерки, които България така или иначе, трябва да направи, за да се откъсне от последното място по конкурентоспособност и иновативност и да влезе в Еврозоната. Това означава да насърчава заетостта и конкурентоспособността и да укрепва финансовата си стабилност.

Вноска от около 300 милиона евро ще трябва да се направи, едва след като се присъединим към Еврозоната и така станем част от европейския механизъм за стабилност, обясни той.

Той отговори на обвиненията на социалистите, че в пакта е предвидено да се спре индексирането на заплатите, като уточни, че този текст е отпаднал още с първите чернови на патка.

Окончателният текст е по-общ и отворен за интерпретации - преразглеждане на договореностите за определяне на възнагражденията, когато е необходимо. Изрично е посочено, че това трябва да се прави при зачитане на националните традиции за социален диалог и колективно договаряне. По отношение на изискването заплатите да не растат по-бързо от равнището на производителността на труда - такова изисквани няма, посочи премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5757 |29.04.2011 Борисов: Ще уволнявам полицаи, жертва няма да стана . 29| 5506 |27.04.2011 Борисов: Европейските правила са за всички . 29| 4902 |20.04.2011 Б. Борисов: Нахалство са заплатите над моя таван . 30| 5691 |13.04.2011 Борисов: Като фокусник съм - във всяко сако имам лентичка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads