Реклама / Ads
96| 10353 |23.12.2012 НОВИНИ

Бойко Борисов: Жената до Станишев контролира медиите

.
Бойко Борисов
Сега живеем в по-свободно време от всякога. “Толкова демокрация, колкото сега има, толкова свобода, никога не е имало. Всеки може да отиде в национална телевизия, която и да е тя, и да си каже каквото иска, без да бъде спиран.”
 

Това каза премиерът Бойко Борисов в навечерието на Коледа в предаването “Всяка неделя”.

Строителството и ремонтът на църкви ще бъде приоритет за правителството, категоричен беше той. “Всяка стотинка я изнамираме, спестяваме и влагаме. Затова ги помня всичките”, каза той. Според него няма български владика, който да е бил на 20-30 откривания на църкви и попита дали друг път са давани толкова пари за ремонти.

Според него “твърда ръка” означава да се правят по-бързо и точно проектите. Властелинът на държавата – това определение е силно преувеличено, каза Борисов. Или имаше една приказка – тежка е царската корона, особено когато я няма.

“Всичко, което сгрешим, веднага го коригираме”, каза Борисов и даде примери с протестите на еколозите, за ГМО, за АКТА и др.

„Мнението ми за тютюнопушенето винаги е било такова. Преди 2 години при среща с представители от бранша им казах, че им даваме 2 години гратисен период.” И сега се радва, че депутатите са го подкрепили по въпроса за пушенето.

Бюджетът пък, успява да бъде балансиран, заради европейските пари, които България получава. 80% от европарите идват безвъзмездно. Когато Брюксел иска да ни покаже някаква слабост, те правят доклад за напредъка. “Ама вътре са изброени куп нередности”, обясни той

Той посочи, че управляващите са функция на избора на хората. Те трябва да знаят, че политиците не са безгрешни. “Не трябва да се инатим и да показваме на всяка цена твърдост”, каза той по отношение на твърдението, че “си носи оставката в джоба”.

Война със себе си Борисов водил при определянето на приоритетите на бюджета. Няма достатъчно пари за пътища, за електронно правителство, въпреки че има нужда от тях. “Вземайки тези решения, действително трябва твърдост”, заяви Борисов. И даде пример, че иска да направи магистрала „Хемус”, обаче има пари само за „Струма” и „Марица”. Вместо да купи изтребителите, поискани от Аню Ангелов, избрал да вдигне пенсиите.

„Може ли да тръгнеш да правиш АЕЦ Белене, без да знаеш дори и до този момент, колко струва”, възмути се Борисов. “Благодаря на Станишев, че не е подписал, това е много мъдро и правилно решение”, посочи още той.

„Безспорно Станишев е интелигентен човек, има много качества. Управляваше в ужастно време. При тройната коалиция имаше трима властни хора над себе си - Първанов, Доган и Симеон. Нищо не можеше да реши сам, министрите му са питали първо тях, а след това него”, отчете Борисов. Станишев е щастливец, защото има до себе си една изключително умна жена. Тя е много по-опасен противник от него, каза Борисов. "Истинският контрол на медиите е от нея.” Така премиерът отговори на въпрос на водещия, че храни и подпомага семейството на червения лидер и в частност жена му Моника. Борисов допълни, че ГЕРБ няма вестници и телевизии, в което го обвиняват публично. Напротив, преди години, когато са били първа сила извън парламента, медийният контрол ги е атакувал отвсякъде. 

Аз съм убеден в инстинкта на българина. Със сигурност има по-достойни управляващи от нас. Но силната ни политическа воля и това, че се научихме как да го правим добре, ще повлияе. А на софиянци ще им е най-лесно да решат, прогнозира Борисов за предстоящите избори.

“Аз си имам моя социология”, коментира той прогнозите за подредбите в следващия парламент. “Нито една социологическа агенция не работи за мен”. Борисов каза шеговито, че агенциите на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев са му помагали, показвайки, че БСП имат по-висок рейтинг от ГЕРБ. Така те наплашвали хората, че ще се върне тройната коалиция. Само “Алфа Рисърч” са му познавали реалните резултати.

“Ако на мен ми трябваше патерица, щях да съм си я взел вече и щях да прехвърлям вината на нея в най-тежките години”, каза премиерът.

Рискувах партията и наложих да управляваме в най-тежкото време, но то си има цена – финансовата стабилност на България, изтъкна премиерът.

За коалиция с ДПС не може и да става на въпрос. „Българите трябва знаят, че аз няма да вляза в „уйдурма” или как се казва на турски, с ДПС. Не мога да вляза по никакъв начин в коалиция и с БСП, защото те са всеядни партии и всеки, който се е допрял до тях, дали СДС, дали НДСВ, е останал в историята. Ако нямаме мнозинство, такова, че да не ни изнудват, просто оставаме в опозиция”, смята Борисов.
 
С Меглена Кунева единствено можеше да се говори, тя е европейски човек, може да направи много за България. Но кръговете, които изпълзяха зад нея ме притесняват, и премиерът разясни, че става въпрос за адвокатските кантори.

„Не аз убих СДС, Костов го направи това отдавна”, коментира Борисов стеклите се събития след излъчването на кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия.  От тази ситуация ми стани ясно, че сините не са имали депутати в парламента, а са били ръководени изцяло от Костов, заключи Борисов.

“Всичко, което сините избиратели са искали, аз го направих”, убеден е Борисов и се похвали с отварянето на досиетата, финансовата дисциплина, ниския бюджетен дефицит и спирането на безразборните харчове. През това време Костов въртял интриги. На Дянков казвал, че премиерът обича повече Цветанов. На вътрешния министър внушавал, че Дянков е по-обичаният. Съответно на Дянков предлагал помощ срещу Цветанов и обратното. Двамата заместник-министри, обаче, взели, че разказали всичко на премиера.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5860 |23.12.2012 Бойко Найденов: Корупцията се замита под килимчето . 9| 6642 |22.12.2012 Сестрата на Борисов: Вярвайте в българските лекари! . 76| 6351 |22.12.2012 Борисов: Демокрацията е да се грижим за хората . 9| 12734 |22.12.2012 Бойко Найденов: На Сотир Цацаров няма да му е лесно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads