Реклама / Ads
9| 4210 |11.03.2021 НОВИНИ

ЕКИП: Виждаме. Може би не това, което иска Борисов. Но виждаме

.
Откакто откри магията на лайвстрийма във Facebook, премиерът Бойко Борисов има нова любима дума: виждате. В събота например се оказа, че виждаме „как бързо и организирано се ваксиинра“, което си е разнообразие. През по-голямата част от времето виждаме колко качествено се строи в България, докато ремонтните дейности се инспектират не само от премиера, но и от здравния министър и председателя на оперативния щаб, които се возят в джипа. Защото какво друго в крайна сметка да правят в такива спокойни времена, в които няма здравни проблеми?
 

В началото видеата на Борисов бяха понякога дори забавни. След това станаха банални, а сега изглежда искат да ни убедят, че живеем в някаква паралелна реалност, в която в България има организация при ваксинирането, качествени строежи, качествени ремонти и успехи на правителството накъдето и да се обърнеш.


Така например Борисов заяви на 29 декември, че виждаме колко добре е укрепено срутището по пътя за Рилския манастир. На 9 януари срутището направи това, което срутищата правят най-добре – срути се и затвори пътя, по-малко от две седмици след като видяхме колко добре е всичко. Ремонтът, впрочем, е струвал 6 млн. лв.


Това си е цял творчески похват. Докато в литературата например е приет принципа “show, don’t tell“ – да покажеш какво искаш да кажеш, без да го кажеш директно – Борисов е решил да направи точно обратното. Да ни каже какво точно трябва да видим, без то да е там. Обичайно не би се налагало премиерът на една държава, особено такъв, който е на власт от 12 години, да обикаля с джип и телефон, за да снима и да казва „виждате“. Защото щяхме да виждаме и без това. И ние, впрочем, наистина виждаме, но между описанието и картината има значителни разминавания.


В защита на Борисов, той не е единственият с проблеми с действителността. По пример на лидера си, цялата партия ГЕРБ е решила да напусне реалността и да заживее някъде другаде. Депутатът Спас Гърневски например в събота се оплака в телевизионно интервю, че не му стигнало времето, за да изреди всички успехи на правителството и предрече пети мандат на Борисов. И не, няма грешка – пети.


Частично обяснение за това масово напускане на реалността даде през януари заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който каза в интервю, че „през джипа светът се вижда по различен начин“.


А не беше толкова отдавна времето, когато Цецка Цачева съвсем ясно заяви, че „в съвремието, в което живеем, действителността е навсякъде около нас“. За щастие в ГЕРБ в крайна сметка са открили начин да се справят със заобикалящата действителност и да си заживеят в своя собствена.


Колкото до тези от нас, които нямат късмета да видят как изглежда света през джипа, едва ли имаме друг избор, освен да продължим да гледаме изпълненията на най-успешния стриймър в България. А за успокоение на Бойко Борисов можем да кажем, че да, действително виждаме. Може би не това, което му се иска, но все пак виждаме.


Позиция на ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4628 |07.03.2021 До 150 000 души може да бъдат отрязани от гласуване, смята социолог . 15| 4160 |06.03.2021 Социолог: ГЕРБ може да направи правителство на малцинството с подкрепа на ДПС . 40| 5178 |05.03.2021 Творци пишат дo Борисов: Не можем физически да оцеляваме . 6| 3804 |05.03.2021 Журналист: Нали знаете, че корупцията може и да не е 5 лева в плик?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads