Реклама / Ads
5| 5598 |08.10.2012 НОВИНИ

Бойко Борисов поиска още пари за "Набуко"

.
Премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от забавянето на проекта "Набуко" и поиска допълнително финансиране за по-бързото изграждане на връзката между България и Турция, тъй като страната ни е изпълнила всичките критерии.
 
„Ако искате интерконекторната връзка между България и Турция да бъде част от първи етап „Набуко", Комитетът може да подкрепи финансово страната ни. Ако обаче не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди - преди 2018 година, с инвестиция в размер на около 100 млн. лева от "Булгартрансгаз"."

Това заяви Бойко Борисов по време на участието си в Среща на високо ниво в Австрия, организирана от Комисия „Набуко", където премиерът е на двудневно работно посещение с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Искаме реална диверсификация. „Набуко" е жизнено важен за представените днес тук страни, той е проект, чиито измерения имат не само регионално, но и общоевропейско значение. Той е един от водещите проекти на „Южния газов коридор", който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа, като цяло", подчерта министър-председателят.

„Изпълнили сме всички критерии по "Набуко", като сме ратифицирали Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето на газопровода", допълни той.

„Диверсификацията на газовите доставки е основен приоритет за България. Отчитаме ключовата роля на приятелски страни като Азербайджан в тази насока", посочи Борисов. „Специално внимание отделяме на търсенето на природен газ в българския шелф на Черно море", изтъкна още той.

„През 2014 година по програма „Набуко" трябва вече да тече газ, към днешна дата нямаме финансиране, нямаме реализиран проект, както казва европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, за 3 години работа - има само 4 години закъснение", каза българският министър-председател.

Комитетът е създаден поради необходимостта страните-участнички в проекта да обсъждат и взимат общи решения, като по време на днешната среща беше приета декларация на министрите за подкрепа на „Набуко".
Декларацията е силен политически израз на подкрепа на проекта пред производителите на природен газ, потребителите и финансовите институции.

Чрез документа се приветства подписването на 26. 06. 2012 г. на Междуправителственото споразумение за Транс-анадолския проект (TANAP) между Турция и Азербайджан.
Отчита се изборът на „Набуко-запад" от консорциум „Шах Дениз" на 28.06.2012 г. за една от предпочитаните опции за доставка на природен газ от Азербайджан през Грузия за Турция и след това за Централна Европа.

Потвърждава се и политическата подкрепа за проект „Набуко-запад", по който ще се пренася газ до Баумгартен (Австрия), като същевременно се повишава сигурността на доставките за България, Румъния и Унгария, като се използва правната рамка на подписаното, ратифицирано и действащо Междуправителствено споразумение и подписаните към него Споразумения за подкрепа на проекта, които дават най-висока правна сигурност на проекта.

Компаниите, участващи в продължаващите търговски преговори между консорциум „Шах Дениз" и международна компания „Набуко", се подканят да намерят взаимно изгодно решение, което ще даде възможност и на двата проекта - „Набуко-запад" и „Шах Дениз" да продължат, информират от правителствената пресслужба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6432 |06.10.2012 Т. Дончева: Борисов иска "Белене", само ако участва в проекта . 10| 8566 |05.10.2012 Евакуираха Бойко Борисов в Братислава . 101| 5998 |05.10.2012 Борисов: Спасихме държавата от фалит, а ни обвиняват за бедността! . 42| 6212 |01.10.2012 Борисов: Смешно е в 21 в. да спорим за магистрали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads