Реклама / Ads
33| 4004 |01.01.2021 НОВИНИ

Борисов инспектира компресорната станция при Петрич

.
Премиерът Бойко Борисов инспектира компресорната станция при Петрич, през която България ще получава газ от Азербайджан, докато бъде завършена междусистемната връзка с Гърция. Борисов направи това, след като по-рано днес Сърбия започна да получава руски газ през българското разклонение на газопровода ”Турски поток”.
 

При инспекцията премиерът Борисов заяви, че имаме "ново ниво на сигурност на доставките" на природен газ и правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъде България геостратегическа държава и да транзитира през 100% българска инфраструктура. Така се осигурява пълна диверсификация за поколения напред.

"Да печелят нашите съседи, също както България, от транзитните такси.

 

Не на последно място - на 100 процента цялата тази инфраструктура е българска. На сто процента! Нито един процент не сме продали на чужденец - държавна собственост за десетки години напред, поколенията да си взимат таксите, транзитните", каза Борисов.

Крайната доставена цена на газа от Азербайджан ще даде възможност на "Булгаргаз" да подаде заявление до КЕВР за намаляване на цената на природния газ за българския пазар за месец януари. 

 

По-късно днес премиерът Борисов проведе телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев, информира правителствената пресслужба.

Министър-председателят е изтъкнал, че с азербайджанския газ страната ни постига цялостна диверсификация – както на произхода, така и на трасето.

Постигнатото дава реални шансове и на съседните държави за енергийна диверсификация:

 

„Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан. Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа“, посочва акцентът на разговора преслужбата на кабинета.

Борисов е изразил увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само нашия регион, но и цяла Европа.

 

Министър-председателят е отбелязал отличното сътрудничество между България и Азербайджан на всички нива, като специално е акцентирал върху значението на взаимодействието в културната сфера.

 

В отговор на отправената покана от премиера Борисов - Алиев да посети България в началото на новата година и лично да разгледа модернизираните компресорни станции, президентът на Азербайджан е заявил, че с радост ще осъществи визитата възможно най-скоро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12938 |01.01.2021 Пламен Данаилов за Фрог: Борисов се похвали, но не ни съобщи много неща днес . 82| 7553 |01.01.2021 Борисов пак се хвали с управлението си. И дума не обелва за мащабите на корупцията и чекмеджето си . 9| 4442 |01.01.2021 Майките посрещнаха Нова година под прозорците на властта с искане за оставките на Борисов и Гешев . 7| 3723 |01.01.2021 Борисов благодари на медиците за ЧНГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads