Реклама / Ads
13| 7138 |31.01.2020 НОВИНИ

Бойко Рашков: Материалите за Радев сякаш са писани в метеорологична станция

.
Бойко Рашков
Тези материали, които са публикувани гордо на сайта на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция - ”висока степен на вероятност”, ”много е вероятно”, ”много е достоверно”, може би ще вали, може би няма да вали и т.н. И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи отговорни постове в държавата, включително държавен глава, това според мен е обидно за нацията.
 

Това коментира бившият председател на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пред БНР. "За мен въпросът с публикуването на тези материали – нещо, което е озаглавено постановление, няма белезите на юридически документ, правен, процесуален акт, и звукозаписи, снети на хартиен носител, за мен това е недопустимо", подчерта Рашков. Според него публикуването на такива материали е забранено от Наказателния кодекс.

"И не мога да си обясня самодоволството, с което са публикувани тези материали, в грубо противоречие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този пример се дава от новия главен прокурор", допълни Рашков.






Той уточни, че член 145 от Наказателния кодекс е гаранцията, че и забраната в чл. 32 от Закона за СРС ще се спази. По такъв начин се охраняват основните права и свободи на гражданите - забранявайки изнасянето на информация чрез приложени специални разузнавателни средства. "Това е рецидив. Случаят с лекарите в Горна Оряховица – специални разузнавателни средства бяха изчетени от Цветан Цветанов в парламента, след което се намери един прокурор, който каза, че това не е престъпно, не е нарушение даже…", напомни юристът.

 
"В конкретния случай бих предложил да се извърши проверка не толкова на самите звукозаписи, снети на хартиен носител и публикуване на сайта на прокуратурата, колкото по един друг въпрос: от кой съдия е взето разрешението за използване на СРС. Защото от тези материали това не е ясно", коментира Бойко Рашков.

 

Според него компетентен е военен съд по казуса с началника на ВВС. "Ако бях в предходното ми битие на председател, бих предложил да се провери дали е спазен редът за използване и прилагане на СРС", допълни Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6897 |28.01.2020 Бойко Ноев: Евакуация на Перник, армията да охранява града! . 10| 4516 |14.01.2020 Прокуратурата разпространи част от материалите по делото срещу Нено Димов . 13| 11502 |09.01.2020 Окончателно! Йончева спечели делото за клевета срещу Бойко Борисов . 5| 4565 |02.01.2020 Следователят Бойко Атанасов осъди МВР за незаконно подслушване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads