Реклама / Ads
3| 3773 |30.09.2019 НОВИНИ

Бойко Рашков: Съкратеното съдебно следствие не работи в интерес на обществото

.
Бойко Рашков
Трябва да има съществени изменения в съдържанието на института на съкратеното съдебно следствие, който не работи в интерес на обществото. То е пречка за една строга наказателна политика по отношение на извършителите на особено тежки престъпления. При този институт смъртта няма никакво значение.

Това заяви пред БНР Бойко Рашков – преподавател по наказателен процес, бивш директор на Националната следствена служба и бивш заместник-министър на правосъдието.     

 

„Този институт не укрепва чувството за справедливост у човека, а обратното. Този институт ревизира наказанията в Наказателния кодекс и на практика с едно самопризнание не може да се наложи онова по-сурово наказание, което заслужава извършителят на много тежки престъпления.“, обясни Рашков.

 

Истината в процеса не може да зависи от бързината, категоричен бе той и добави: "Ние обаче надценихме самопризнанието, върнахме се може би 30-40-50 години назад, когато това беше царицата на доказателствата и казахме, че като направи самопризнание подсъдимият – той се самопомилва, той си самоопределя много по-ниско наказание, което е 1/3. Това надценяване на самопризнанието по-натам е свързано с липсата въобще на обсъждане кога се прави самопризнанието. Процесът не е само съдебна фаза, има и досъдебно производство. … Ако трябва да се говори за бонус, тогава този бонус трябва да бъде обвързан с това кога е направено самопризнанието. Ако самопризнанието се направи в съдебното следствие, когато всички доказателства вече са събрани и са подкрепили обвинението на прокурора, тогава каква е обществената полза от това, че той ще направи самопризнание. Ако обаче той е улеснил и двете фази на процеса, тогава можем да обсъждаме какъв да бъде бонусът“.

 

"По тази процедура – съкратено съдебно следствие, се измъкват извършители на много тежки престъпления", отбеляза още Бойко Рашков. По думите му този институт също не отчита факта дали подсъдимият е осъждан и друг път, дали е рецидивист, или не е. Този институт е многократно приложим, което е възмутително, смята той.

 

Според него на първо време трябва да се приемат пречки за прилагането на съкратеното следствие. Рашков е категоричен, че преди да се правят законодателни промени, трябва да се направи подробен анализ и да се вникне в дълбочина в този институт. 

 

Правната комисията се събира извънредно утре, за да огледа проектопредложенията, свързани с промените заради съкратеното съдебно следствие. До това се стигна след спешен председателски съвет в петък, когато ГЕРБ се отказаха от своя законопроект и се обединиха около този на останалите парламентарни групи, които искат отмяна на съкратеното следствие при убийства и тежки телесни повреди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3802 |27.09.2019 Извънредно заседава правната комисия заради съкратеното следствие . 1| 3681 |25.09.2019 На първо четене в НС: Отпада съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления . 9| 4258 |22.09.2019 Бойко Борисов поздрави българите за Деня на независимостта . 3| 4237 |19.09.2019 Людмил Рангелов: Ако съкратеното съдебно следствие отпадне, може да има много дълги процеси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads