Реклама / Ads
174| 13963 |01.02.2016 НОВИНИ

Бокова: Обвиненията към баща ми за убийството на Р. Алексиев са нелепи

.
Ирина Бокова
Премиерът и външният министър са заявявали своята подкрепа за кандидатурата ми за генерален секретар на ООН. Няма срок за подаване на кандидатури, но в края на март ще започне изслушването на кандидатите, така че до тогава трябва да е ясно. Това е въпрос също и на тактика и стратегия. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в ефира на bTV.
 
Тя не скри огорчението си, че срещу нея тече клеветническа и негативна кампания срещу нея в България. „Това ме натъжава. Особено, когато в света има толкова важни неща. Това отношение ни дърпа назад. Каквото и решение да вземе правителството не бива да се води негативна кампания, която вреди и на страната ни“, добави Бокова.

„Аз съм работила за демократичното развитие на страната ни, за приемането ни в ЕС. Разбира се, че осъждам престъпленията на комунизма“. На въпрос кандидат ли сте на Кремъл, генералният директор на ЮНЕСКО каза: „Попитайте хората, които го казват. Когато виждам критики към мен от съратници от моя баща, ми се струва повече от абсурдно. Мисля, че в едно демократично общество хората трябва да се оценяват за това, което правят. Клевети, които вървят от години, не съм им обръщала внимание, но смятам, че са недостойни и трябва да се сложи край на това. Обвиненията към моя баща за убийството на Райко Алексиев, са нелепи“, смята Бокова.

Ирина Бокова добави, че в същото време това не означава, че има разочарование от България. „Не бива децата да носят вината на родителите си. Баща ми е представлявал едно поколение от годините след Втората световна война, той е би антифашист и партизанин. Времената са били такива“. Тя отново подчерта, че е работила за страната си. „Лична драма няма, въпросът е, че това което излиза от България е негативна кампания и това е недостойно“. „Аз работя България да има едно добро име. Имам добра комуникация в културните среди в цял свят“, каза още тя.

На въпрос богат човек ли сте, Ирина Бокова заяви: „Да, имам най-голямата заплата в системата, призна тя. Имам и пет внука. Никога не съм отричала, че имам имоти в Манхатън", ни скри тя.

"Ще разчитам на всички 5 страни-членки“, това пък бе отговора й, дали ще разчита на подкрепата на Русия.

„Аз съм избрана, а не назначена от българското правителство“, това не бива да се забравя. „България е част от променяща се Европа. Тази геополитика влияе и на нас. Един кандидат за такъв пост трябва да бъде приет от повечето членки. Ако съм кандидат, съм кандидат на България“, посочи тя.

Бокова беше одобрена от кабинета "Орешарски" на последното му заседание преди да подаде оставка през 2013 г. за българска номинация в надпреварата, но формално България няма кандидат, докато не заяви име в официалната процедура за избор на шеф на ООН, която започна едва на 16 декември миналата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5481 |25.01.2016 Бащата на падналото от лифта дете ще съди "Витоша ски" . 0| 4334 |24.01.2016 Домашен арест за бащата, шамаросал момичета в столично училище . 3| 4745 |21.01.2016 Пак саморазправа в училище. Баща ошамари ученичка заради сина си . 2| 9558 |18.01.2016 Само във Фрог: Ново убийство? Намериха мъртъв баща на гербаджийски кмет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads