Реклама / Ads
2| 4985 |27.11.2014 НОВИНИ

Болници оцеляват на ръба

.
Редица болници в България са на ръба на оцеляването и в неизвестност дали няма да бъдат закрити. Такъв е случаят в общинска болница в Дулово, където пациентите се спасяват от измръзване със собствени електрически духалки.
 

Освен снабдяването с лекарства, другият най-голям проблем на дуловската болница е отоплението. Общината не е газифицирана, а използването на съществуващата парна система на нафта е крайно неефективно за огромната сграда.

 

„Все още болницата си решава този проблем, като ползва електрически уреди. Разбира се, това е твърде скъпо перо, твърде високи са разходите, но ние нямаме друга възможност да осигурим този проблем”, обясни директорът на Общинската болница в Дулово д-р Стефан Стойчев по БиТиВи.

 

Майките с кашлещи и кихащи деца са най-честите пациенти през този период. Някои си носят печки от вкъщи. „За да не е студено на детето, затова я нося”, казва Гилег. „С духалки, те ни дават печки, понякога ние си носим. Аз съм доволна, не знам”, признава друга майка - Фатме Динчер.

 

„Особено когато е студено, нямаме режим, но ако пекне слънцето сега навън, естествено през деня, минавам аз специално и казваме, че трябва да се спира печката”, обясни старшата сестра Нериман Хюсеин.

 

С множеството неясноти здравната реформа продължава да поражда несигурност в болници като дуловската. „Притесненията ми идват от това, че за мнозина от политическите партии здравната реформа означава съкращаване и ликвидиране на здравни заведения. Какво е мястото на лечебните заведения от нашия род, на нашия ранг на територията на Здравната карта на България, въобще в системата на здравеопазването на България, на страната? Ще останем ли, ще съществуваме ли, под каква форма и как?”, пита директорът на лечебното заведение в Дулово д-р Стефан Стойчев.

 

И още - ще се повишат ли цените на електроенергията, ще се намерят ли специалисти за новото хирургично отделение, какво да се прави с огромния брой пациенти без здравни осигуровки - на тези въпроси в Дулово очакват отговор от новите управляващи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4589 |26.11.2014 По-малко пари за лекарства и болници догодина . 0| 4266 |14.11.2014 Болниците натрупали 410 млн. лева дългове . 12| 5079 |12.11.2014 Потрес: Корупция в 13 болници . 1| 4815 |12.11.2014 БОРКОР: В 13 болници не са провеждани обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads