Реклама / Ads
15| 6154 |09.02.2021 НОВИНИ

С бомбардировачи B-1 САЩ праща сигнали на Москва и Пекин

.
Неотдавнашно изявление на главнокомандващия силите на НАТО за Европа генерал Тод Уолтърс привлече голямо обществено внимание. В него той посочи, че западните съюзници все повече се притесняват от засилването на сътрудничеството между Русия и Китай. Тогава Уолтърс заяви, че близките връзки между Москва и Пекин ”абсолютно предполагат появата на партньорство”.
 

Ходът на американската армия, която ще изпрати 4 бомбардировача B-1 и около 200 войници от базата в Тексас в авиобазата Орландо в Норвегия, говори в полза на ситуацията. Според Си Ен Ен това е "ясно послание към Москва“ за действието на американските военни "в стратегически важния арктически регион" и по този начин за демонстрирането, че ще защитят съюзниците "от всякаква руска агресия", съобщава още БГНЕС.

 

Според многобройни източници разполагането на самолети и персонал трябва да приключи през следващите три седмици и след това трябва да започнат мисии в Северния полярен кръг и международното въздушно пространство северозападно от руската граница. Преместването на военна техника и персонал много по-близо до руснаците означава, че „Америка ще може да реагира много по-бързо на потенциална руска агресия“, посочват американските власти.

 

„Оперативната готовност и способността ни да подкрепяме съюзници и партньори, както и способността да реагираме бързо, са изключително важни за комбинирания успех“, каза командващият американските ВВС в Европа и Африка Джеф Хариган. Според експерти американският президент Джо Байдън вече е демонстрирал, че е готов да покаже по-строг подход към Москва, за разлика от предшественика си Доналд Тръмп. Както посочва Си Ен Ен, Байдън наскоро е провел първия си разговор с руския президент Владимир Путин, в който те са говорили за последните кибератаки. Той също така е призовал първия човек на Русия да освободи опозиционера Алексей Навални.

 

Министерството на отбраната на САЩ е дълбоко загрижено от ходовете на руската армия за предотвратяване на потенциален достъп до Арктика и нейните морски и природни ресурси, тъй като официална Москва продължава с милитаризацията на този регион, твърдят местни медии.

 

Френската ядрена подводница „Emerod“ патрулира в Южнокитайско море като част от усилията на официален Париж да оспори искането за права на Пекин в спорните води, твърди "Саут Чайна морнинг пост". Министърът на отбраната Флоранс Парли обяви в понеделник вечерта, че подводницата, заедно с военния кораб "Sen", патрулират, за да "потвърдят, че международното право е единственото, което трябва да се прилага". Това е доказателство за способността на френския флот да бъде ангажиран от разстояние и за по-дълъг период от време, заедно с нашите австралийски, американски и японски партньори“, заяви Парли.

 

Тя добави, че Франция има "изключителни икономически зони" в Индо-тихоокеанския регион и че "възнамерява да защити суверенитета си там, както и собствените си интереси".

 

Китайското министерство на външните работи, както и отбраната, все още не са коментирали последната операция на френския флот. Пекин многократно протестира срещу присъствието на чужди военни кораби във водите на Южнокитайско море. Китай е решен да защити своите интереси, особено когато става въпрос за този регион, и предстои да се види какъв ход ще предприемат лидерите на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4703 |21.01.2021 Здравният министър отговори дали ще глоби Борисов: Ако има сигнали, ще бъде глобен . 19| 5498 |09.01.2021 Републиканци за България сигнализират за незаконно ваксиниране срещу COVID-19 . 2| 3148 |07.01.2021 Измамници пращат фалшиви имейли от името на НАП . 5| 3368 |01.01.2021 Изпращаме със самолет хуманитарна помощ за Загреб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads