Реклама / Ads
3| 8523 |16.10.2023 НОВИНИ

Бомбени заплахи в България: Евакуираха училища в Русе, Стара Загора и Шумен /обновена/

.
Сигнал за бомба в Професионалната гимназия по туризъм в Русе е получен тази сутрин около 10 часа, потвърдиха от полицията, съобщава bTV. Сигнал за бомба прекрати учебните занятия в старозагорско училище, предаде БТА.
 

Заради заплахата полицейски екипи незабавно са отцепили района и са евакуирали учениците, предаде bTV.

 

Всички ученици от двете сгради на гимназията, които се намират в различни квартали на града, са били изведени. Полиция охранява района на училището и на учебната база, съобщава NOVA.

 

По предварителна информация сигналът е получен по електронната поща, като подобни заплахи са изпратени и за други учебни заведения в страната.

 

Част от тях са в Сливен, Стара Загора и София.

 

Незабавно е стартирала процедурата за действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора, като в момента полицията извършва претърсване на сградата.

 

Училище затвори врати и в Стара Загора

 

Сигнал за бомба прекрати учебните занятия в старозагорско училище, предаде БТА. Информацията е потвърдена от Областната дирекция на МВР в града. Към 13:10 часа проверката в училище в Стара Загора вече е приключила и не е открито нищо притеснително, пише БТА. Информацията за поставени взривни устройства е постъпила чрез имейл.

 

Евакуация и в Шумен. В Бургас - преустановени занятия

 

Сигнал за бомба е получен в шуменската Професионална гимназия по икономика, предаде bTV. Учениците, учителите и работещите в учебното заведение са евакуирани.

 

На място има екипи на полицията и пожарната, които са предприели действия, следвайки инструкциите и указанията за такава ситуация. Сигналът е получен по електронна поща и по информация на местната полиция, няма подобна ситуация в областта.

 

В Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас е получен мейл за поставено взривно устройство в 9:47 часа. Директорът на училището е подписал протокол и занятията не са преустановени.

 

В края на март тази година бяха получени множество сигнали за бомби в цялата страна

 

На 27 и 28 март 2023 г. десетки училища в София, Варна и Бургас получиха заплахи за поставено взривно устройство на тяхна територия. В много от учебните заведения, сред които и Университетът за национално и световно стопанство, учащите бяха евакуирани, докато траеше полицейската проверка. Сигнали за бомба бяха получени също в училища в Сливен и Плевен. Десет ямболски училища получиха заплахи за бомби ден по-късно. Взривни вещества не бяха открити. Тогава полицията залови няколко ученици като автори на изпратените бомбени заплахи.

 

Заради изборите?

 

Сигналите през март дойдоха само няколко дни преди изборите за народни представители на 2 април 2023 г. Както е известно, училищата се превръщат в избирателни секции.

 

Настоящите сигнали идват в светлината на изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври.

 

При проверки на МВР не бяха установени взривни устройства в училища, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

 

Към 17:00 часа информацията от МВР е, че екипи на МВР са реагирали на сигналите. Извършени са всички действия в съответствие с утвърдената процедура. Съставени са констативни протоколи.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3972 |16.10.2023 Прокуратурата прекрати делото за смъртта на Денди . 2| 3955 |16.10.2023 Израел, Египет и САЩ договориха примирие в южната част на Газа . 10| 3898 |16.10.2023 НСИ регистрира нов спад на годишната инфлация . 3| 3867 |16.10.2023 Франция възпоменава убития учител, готвейки мерки срещу радикалния ислям

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads