Реклама / Ads
0| 4090 |14.11.2016 НОВИНИ

Боряна Тончева: Политиците не бива да са високомерни към избирателите

.
Една партия или политик и да имат висок рейтинг, не бива да проявяват високомерие към избирателите. Това е първото послание от резултата от президентските избори, каза в предаването ”Още от деня” по БНТ социологът Боряна Тончева.
 
Второто послание е, че във времена на политическа криза дефектите се превръщат в ефекти – аутсайдерите, новите лица стават популярни. Третото послание, което разчетох, е че вниманието на избирателите е съсредоточено във вътрешнополитическите проблеми, колкото и напрегната да е външнополитическата обстановка, посочи Тончева. Тя уточни, че винаги стои въпросът промяната към какво води. Според нея това предстои да бъде дефинирано. По думите на Тончева по време на предизборната кампания доста умело е била запазена дистанцията между ген. Радев и БСП, което е изиграло роля на катализатор за убедителната му победа. Според социолога Живко Георгиев на президентските избори сме станали свидетели на масов бунт на избирателите. Те не пожелаха да се подчиняват на чужда воля, показаха, че силата на гражданското общество е, когато всеки мисли със собствената си глава. Не беше единодушно посланието, оформиха се много групи. Оказа се, че не играят роля образованието, етническата принадлежност – наблюдавахме една странна картина на консенсус. Обществото реши да накаже елита, хората искат да си върнат властта. Предстои да видим дали това, което наблюдавахме, беше настроение или ще стане трайна тенденция, посочи Георгиев. По думите му, ако има победа на БСП на вота, то е, че е направила нетипичен за партията избор на кандидат-президент. В този избор те демонстрираха способност да се поучат от част от грешките си през последните години. Този успех обаче не гарантира устойчива тенденция на възход, по-скоро е последната им възможност за това, каза още Живко Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5306 |07.11.2016 Боряна Димитрова: Борисов сгреши, като взе президентските избори за парламентарни . 0| 3760 |06.11.2016 Боряна Димитрова: Високата избирателна активност изнерви хората . 4| 5010 |01.11.2016 Ламбо: Политиците не са будители, а възбудители; Борисов е като Гинко Пружинко . 0| 3723 |19.10.2016 Момчил Неков: Политиците да не чакат гражданите да идват при тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads