Реклама / Ads
5| 3108 |16.09.2021 НОВИНИ

Д-р Борислав Филчев: Над 90% от заболелите в момента не са ваксинирани

.
Д-р Борислав Филчев
Над 90% от заболелите в момента не са ваксинирани, отчита д-р Борислав Филчев, началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в МБАЛ Самоков, член на Българска болнична асоциация. Именно за това той препоръчва на всички, които са пропуснали да се ваксинират, да го направят.
 

„Важното е всички да осъзнаят, че ваксините не дават абсолютна гаранция, че няма да се заразиш и разболееш, но със сигурност предпазват от по-тежкото протичане на заболяването и развитието на усложнения. Ваксинацията е единственият сигурен начин днес да попречим на развитието на пандемията“, обяснява още д-р Филчев.

 

По думите му това е особено важно за хората от рисковите групи, тези с придружаващи заболявания (диабет, сърдечно съдови заболявания, онкологични, хронични белодробни заболявания и др.), при които инфекцията с коронавирус би протекла по-тежко и с повече усложнения.

Всеки от тях може да се обърне към личния си лекар или към лекуващия го специалист и там ще получи най-компетентния съвет и мнение за това.

 

„Нека да четем различни публикации и сайтове, но да вярваме на лекарите“, призовава д-р Филчев. Той отчита и значителен брой диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитие на пандемията.

 

Прогнозата на д-р Борислав Филчев от МБАЛ Самоков е за задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта и по-сериозното й протичане. И всичко това е свързано с ниския брой ваксинирани в страната.

„Появява се и едно ново състояние - постковиден синдром, който очаквам да бъде проблем в бъдеще, защото засяга различни системи на организма, а и продължава месеци след преболедуването“, отбелязва д-р Филчев.

 

Специалистът е убеден, че ще трябва да свикнем и да намерим начин да живеем с вируса.  Промените, които настъпват при репликацията му, появата на нови варианти на вируса, промяната в оплакванията при различните варианти, промяната в хода на протичане на заболяването и обхващането на нови групи от заболели, са сигнали, че скоро няма да се лишим от присъствието на Ковид-19 и наистина трябва да намерим начин да живеем с този вирус без излишна паника, но с разум и дисциплина.

 

По отношение на ваксинацията д-р Борислав Филчев обясни, че в краят на миналата година е преболедувал Ковид-19, а  през лятото на тази се е ваксинирал.

„Убеден съм, че ваксинацията е разумната и може би единствената сигурна мярка днес в борбата с тази инфекция“, каза още началникът на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в МБАЛ Самоков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5198 |06.09.2021 Почина крупният бизнесмен Борислав Дионисиев . 26| 3076 |31.08.2021 Борислав Сандов: Няма повод за тази среща . 8| 2950 |27.08.2021 Борислав Гуцанов, БСП: В момента ключовите думи са диалог и консенсус . 3| 3011 |13.08.2021 Борислав Гуцанов: БСП правим всичко възможно да има стабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads