Реклама / Ads

0| 2453 |29.03.2022 НОВИНИ

Борислав Сандов: През 2026 г. България да има поне пет нови национални парка в планините

.
Борислав Сандов
Планираме през 2026 г. България да има поне пет нови национални парка в планините и защитени зони и резервати по Черноморското крайбрежие

Това съобщи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на конференцията „Планините – красота и предизвикателства“, организирана от Посолството на Франция и Френския институт в България.

 

"Във срещата участваха също зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев и директорът на Национален парк „Рила” Владимир Милушев", съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Министър Борислав Сандов очерта три планетарни кризи, които съвременното общество трябва спешно да решава – климатичната, загубата на биоразнообразие и замърсяването с пластмасови отпадъци.

 

Именно по отношение на загубата на биоразнообразие министърът каза, че като член на ЕС България е поела ангажименти по Зелената сделка – до 2030 г. да достигне целта 30% от територията да е в защитени зони на сушата и в морето, както и 10% да са зони със строга защита.

 

В момента са постигнати 35% защитени зони в мрежата „Натура 2000“, но тези под строга защита са едва 5-6 на сто.

„Целта, която в МОСВ сме си поставили, е още до края на 2026 г. – до края на мандата на правителството, да достигнем тези изисквания“, заяви вицепремиерът по климатични политики.

 

Той съобщи също, че МОСВ работи по проекти за новите защитени територии.

"Част от планираните 5 нови национални парка ще са по южната и западната ни граница, където много планински територии са съхранени заради желязната завеса – това са западна Стара планина и Родопите. Другите ще са на север и изток в своеобразния „син пояс“ на Дунав и Черно море, който също има предпоставки за обособяване на нови защитени територии", подчерта Сандов.

 

"Тъй като статутът на националните паркове изисква да заемат само територии изключителна държавна собственост и това предполага скъпи отчуждителни процедури, те вероятно ще имат „мрежови“ характер и няма да покриват компактна територия", обясни министърът, цитиран от "Евроком".

 

Към момента трите национални парка в България „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“ заемат най-високите части на планините.

„Доскоро климатичната криза беше в противовес на енергийната, но сега в контекста на войната в Украйна виждаме, че енергийната и климатичната сигурност са едно и решенията са свързани с използването на ВЕИ, т.е. решения, които идват от природата“, подчерта вицепремиерът Борислав Сандов. Именно затова според него решението на проблемите в енергетиката и внедряването на ВЕИ в домакинствата е приоритет за опазването на планетата и за постигането на мир.


България ще кандидатства за домакинство на Конференцията на ООН по изменение на климата – COP 29 през 2024 г., съобщи още министър Борислав Сандов и увери, че страната ни е готова да посрещне такова важно събитие, което досега не се е провеждало в Източна Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2694 |29.03.2022 Американски танкове са транспортирани през България към Румъния . 0| 2875 |28.03.2022 Министър Сандов: На 12 май очакваме осъдителна присъда за България заради Маришкия басейн . 0| 3240 |25.03.2022 Еволюция в позицията на президента за Украйна видя Тодор Тагарев . 0| 2567 |25.03.2022 Министър Караджов: България подписва с Румъния за втори мост при Русе през април
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ