Реклама / Ads
4| 10704 |10.10.2024 НОВИНИ

Борислав Сандов: Росица Карамфилова носи персонална вина за измервателните станции на въздуха

.
Източник: скрийншот
"Росица Карамфилова носи персонална вина за измервателните станции на въздуха. Аз я заварих като директор на Изпълнителната агенция по околна среда. В разговори с нея, многократно съм й казвал, че има проблем и трябва да се разширят станциите. Не само това. Тогава, като министерство, ние издействахме от бюджета, който се прие , допълнително 10 милиона средства  за Изпълнителната агенция по околна среда. Въпросът не беше само в това къде са разположени тези станции, а да се разположат и други такива."
 

"Дори се отвори обществена поръчка за закупуване на по-големи и повече на брой измервателни станции на въздуха. Тази обществена поръчка беше провалена от същата тази Росица Карамфилова. За съжаление в крайна сметка тези пари не отидоха по това предназначение. Тя наистина носи доста сериозна персонална отговорност по този въпрос".


Това каза в предаването “Честно казано с Люба Кулезич”  бившият екоминистър Борислав Сандов. Повод за изказването му е доклад на “За земята”, който показа, че Министерство на околната среда и водите са крили от обществеността в продължение на години, че системата за измерване на въздуха в София е компрометирана и не отчита коректно замърсяването, въпреки че са разполагали с данни за това. 


Скандалната информация става публично известна след заведеното от Екологично сдружение „За Земята“ и спечелено от юристите на фондация „Програма Достъп до информация“ дело за достъп до обществена информация (№ 4677/2024 г. по описа на Административен съд, гр. София), с което организацията изиска да се оповестят резултатите от доклад за условията за разполагането на пунктовете за контрол на качеството на атмосферния въздух в страната, изготвен още през 2022 г. по поръчка на тогавашния министър на околната среда. 







“През 2022 г година, когато аз бях министър, не знаех, но предполагах затова проявявах интерес, чисто процедурен натиск върху директорката на Изпълнителната агенция по околна среда, тъй като това е органът и той има оперативна самостоятелност”, обясни Сандов. 


“Две седмици преди аз да встъпя в длъжност като министър, преди мен, министър Личев е разпоредил работна група, която да изготви този доклад. Бях в комуникация с неправителствените организации, с Изпълнителната агенция и сам се убедих, че има много проблеми. Още преди това знаех, тъй като съм един от най-големите критици по този въпрос”.


“Въпросът е, че когато този доклад излезе, аз вече бях приключил като министър. Той излезе ноември 2022 г, когато министър беше доскорошният преди това директор на Изпълнителната агенция по околна среда, която е отговаряла затова, а именно Росица Карамфилова. Тя персонално носи много сериозна вина”, подчерта Борислав Сандов. 

 

Той поясни, че не само стационарните измервателни станции, но и тези, които се пращат като извънредни за измерване на въздуха, също често пъти не са правилното място.

 

"Най-фрапантния случай, на който аз станах свидетел, беше когато направих една изненадваща проверка на БРИКЕЛ, едно от най-замърсяващите предприятия в България. Там установих, че има измервателна станция, която мери, но тя беше на най-неподходящото място, просто за да не замери замърсяването. Имаме много сериозен проблем с това, изобщо с качеството на въздуха. Макар и през последните години, да има много малко подобрение, той все още е голям проблем, който нанася много сериозни щети на човешкото здраве”. 


“Много е важно гражданите да отстояват своите основни права. Виждаме, че и при кризата с водата нямаше особена гражданска активност. Хората стоят без вода, но не са готови да защитят своето основно човешко право. Също основно човешко право е хората да дишат чист въздух. Другото е, че ние трябва да си модернизираме икономиката, да направим рестрикции за много мръсните коли, те не трябва да се допускат на улицата. Пътят напред е през гражданската активност, инвестиции, но най-вече през държавническо поведение и отговорност”, смята бившият екоминистър. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2408 |10.10.2024 Всички нови еврокомисари преминаха успешно проверката за конфликт на интереси в ЕП . 1| 2438 |10.10.2024 BBC прогнозира ветрове със скорост 20 000 км/ч в Лондон - по погрешка . 1| 2298 |10.10.2024 Ураганът „Милтън“ отне живота на най-малко четирима души . 4| 2236 |10.10.2024 Всеки втори в ЕС изложен на риск от депресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads