Реклама / Ads
47| 3417 |01.05.2023 НОВИНИ

Борислав Сарафов, директор на НСлС: Взривът е с намерение да убие, Гешев е бил мишена, има голям кратер

.
Борислав Сарафов
Взривът е избухнал в този момент, когато автомобилът на главния прокурор е минал покрай него. Станало е на един голям завой, където скоростта се намалява. Взривът е бил с намерение да убие. Иван Гешев е бил мишена. Това заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов, който ръководи разследването по инцидента.
 

Днес около 11:30 главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който скоростта се намалява – избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра”, заяви още зам.-главният прокурор..

 
По думите му взривът е имал насоченост към пътя. „Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент – около 3 килограма тротил, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпиляли и забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Не е била целта ѝ сплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът”.

 

Сарафов уточни, че на мястото са намерени маркери, които са оставили извършителите. „Спрямо тях са се ориентирали, когато мине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи”, подчерта той.

 

Наказателното производство, което е образувано е по Глава 1 от НК за терористичен акт. Разследващите търсят детонатори и събират осколките. „До няколко часа ще знае с голяма точност както вида, така и количеството на взрива. Тези осколки са поставени не само, за да избухнат, но и за да убиват”, категоричен е Сарафов.

 

"В момента се провеждат огледи, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На местопроизшествието са намерени маркери, които са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобила бомбата да бъде задействана. Очевидно професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са минавали по това време или малко преди това по този път. Само една случайност е предотвратила смъртни случаи. Към момента наказателното производство, което е образувано, е за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или да убие някого", разкри Сарафов.

 

" Маршрутите, ползвани от НСО, са в голямата си степен секретни. Има основен и резервен. Ще установим знае ли някой маршрута, кой го е знаел, или са били заложени капани по всички възможни маршрути. Но очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор. Очевидно главния прокурор е мишена за някого. И то не за сплашване, а мишена, която да бъде убита. Съжалявам, че го казвам толкова открито, но главният прокурор е бил мишена за убиване", категоричен бе той

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6874 |28.04.2023 Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК измислили стратегия за възстановяване на ПАВЕЦ Чаира . 2| 3083 |28.04.2023 Стартира делото, заведено от директора на Народния театър срещу Камен Донев . 16| 3615 |23.04.2023 Лена Бориславова, ПП: Ще говорим с ГЕРБ по политики, взаимните нападки не помагат . 9| 3254 |20.04.2023 Борисов не иска да пуска Лена Бориславова от НС. Единствен гласувал „против“ оставката й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads