Реклама / Ads
4| 3176 |14.12.2021 НОВИНИ

Борислав Сарафов: Няма връзка между катастрофата с автобуса и пътната маркировка на АМ ”Струма”

.
Борислав Сарафов: Източник: БГНЕС
Разследването за катастрофата на АМ ”Струма” е към финалната си права и очакваме окончателните заключения на назначените експертизи - съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна. Това може би ще стане още преди Коледа, заяви пред БНТ зам-главният прокурор Борислав Сарафов.
 

Скоростта е била по-скоро несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч. Това означава, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост.

 

"Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус с по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост", заяви Сарафов.


Мнението на разследващите е, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка.

 

Борислав Сарафов е съгласен, че съдебна реформа в страната е необходима, но не по отношение на структурата, а на устройствените правила.

 

"Те са инструментариумът, с който работим срещу престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната.

 

Сарафов обясни, че и преди са прехвърчали искри между МВР и прокуратурата.

 

Категоричен е, че нито обществото, нито институциите печелят от такива конфликти.

"Аз не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство", каза Сарафов.


Той изрази и своята версия по делото за "Хемус" - полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той, от своя страна, е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него - на които се предполага, че е давал парите.

 

Заместник-главният прокурор подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6322 |13.12.2021 Проф. Светослав Ставрев: Няма време за 100 дни толеранс, кабинетът да започне с главния прокурор . 2| 3263 |13.12.2021 Първи думи на Петков като премиер: Няма да се качвам там, където няма кислород - на върха на властта . 4| 6124 |13.12.2021 Лена Бориславова, ПП: Благодаря на „опитната опозиция“, която 12 години ни показа как не се прави . 17| 3085 |13.12.2021 Костадинов: Новият кабинет продължава политиките на ГЕРБ. Няма да го подкрепим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads