Реклама / Ads
43| 5801 |13.02.2015 НОВИНИ

Борисов: Ако Лазаров и Писанчев са сгрешили, ще ги сменя

.
Премиерът Бойко Борисов
Всички отчетохме и оценихме огромния труд, който положиха Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и външният министър на Европейския съюз Федерика Могерини в преговорите за споразумението в Минск.
 
Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на участието си в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Министър-председателят отбеляза, че подписаното споразумение е крехко и трудно постигнато, като в същото време ще влезе в сила от неделя, а в следващите дни военните действия може да продължат и да има нови жертви.

„Всички сме умерени оптимисти. Зависи много от президента на Русия Владимир Путин, от ангажимента, който е поел. Познавайки лидерите, истински се надявам, че ще си удържат на думата. Защото, ако този крехък, взаимно уважаващ се мир рухне, няма да има кой да преговаря повече. Всички влагат надежда, че ще се намери мирен изход", отбеляза премиерът.

Той посочи, че в рамките на дискусиите в заседанието е отчетено направеното от българската държава и служби по отношение на атентата на летище „Сарафово", както и българската помощ към френските служби. Обсъдени са и огромните предизвикателства пред страните, свързани със сигурността.

Министър-председателят ще направи изказване по темата за разширяване на Шенгенското пространство и присъединяването към него на страната ни. „Това изисква и промени в самата шенгенска система, защото ние външните граници трябва да имаме огромен обем информация, достъп до тези системи", заяви Борисов.

Той още веднъж посочи, че има постигната обща позиция с председателя на ПЕС по отношение на присъединяването ни към Шенген. „Вече въпросът не се дискутира чисто политически като успех. Днес проблемите на границата изискват да станем много по-действени и активни, да ни се предоставят тези възможности и ние да си отвоюваме правото като благонадеждна граница", отбеляза премиерът. „Факт е, обаче, че към този момент България се отнася към държавите, които имат добра система и добри служби на сигурност и това е на базата на това, което сме свършили", каза още Борисов.

По отношение на обсъжданията за Гърция в рамките на заседанието министър-председателят още веднъж изрази категоричната си позиция, че страните-членки следва да спазват Лисабонския договор и Маастрихтските критерии. „Не бива да се толерират действия, които нарушават финансовата дисциплина", коментира Борисов.

Пред журналисти в Брюксел премиерът заяви, че се надява прокуратурата да посочи виновните по казуса с операция „Червеи". „Ако Лазаров и Писанчев са сгрешили, ще ги сменя. Като Орешарски ги е карал да вършат нещо той да носи отговорност. Той е прекият началник, те са изпълнители", отбеляза Борисов и посочи, че промени в службите могат да доведат до обвинения в реваншизъм. „Най-колегиално съм казал - за смяна ми трябва мотив", заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че на страната е необходима стабилност, за да могат да се изпълнят набелязаните реформи и да се реализират инфраструктурни проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6354 |12.02.2015 Реформаторите и патриотите към Бойко: Вън Лазаров, Писанчев и Китов! . 8| 4379 |12.02.2015 Станишев дава рамо на Борисов: България в Шенген още тази година . 10| 4497 |12.02.2015 Премиерът Борисов: Заслужили сме си Шенген . 14| 4840 |11.02.2015 Станишев призова Борисов: Българите в Украйна да получат бежански статут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads