Реклама / Ads
3| 5436 |06.06.2017 НОВИНИ

Борисов: Франция обеща да помага на България за влизане в еврозоната

.
Борисов и Макрон
Франция обеща да помага на България за влизане в еврозоната и в шенгенското пространство. Тя обаче настоява за спешно решаване на проблема с българските командировани работници в Европейския съюз.
 

Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов с новия френски президент. Еманюел Макрон посрещна Бойко Борисов на стълбите на Елисейския дворец.

 

Започва първият разговор между новия френски президент с подчертани амбиции за реформи в Европа и българския премиер, само месеци преди страната ни да поеме председателството на ЕС в началото на 2018г. И е видимо, че Еманюел Макрон желае да участва в определянето на приоритетите, още повече, че българското председателство съвпада с най-активните преговори за брекзит, съобщи БТВ.

 

България може да има и значима роля в засилването на Европейската отбрана, смята френският президент. „В областта на отбраната очертахме общи перспективи. В контекста на желанието ми за засилването й в европейски мащаб, много страни-членки изявиха желание да напредват заедно. България може да има съвсем пълноправна роля в този област”, заяви президентът Макрон.

 

Само заради географското си положение, България е в периферията на Европа. Това е казал френският президент на премиера Борисов и го е уверил, че Франция ще ни помага за влизане в еврозоната и в шенгенското пространство.

 

„България има рядък шанс с предстоящото председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа, действително да атакуваме чакалнята на еврозоната. Това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Защото на практика разделението на Европа ще дойде по линия на еврозоната. Това вече е ясно. И когато си извън еврозоната или извън чакалнята, няма на кого да се сърдиш след това”, каза премиерът Борисов.

 

Еманюел Макрон е поканен да посети България през август. Според Борисов, очевидно е, този „слънчев и енергетичен човек обича страната ни”.

Бойко Борисов се среща с Еманюел Макрон днесСлед това ще започне официално посещение в Берлин, където ще се срещне с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

 

Предстои българският премиер да се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел, както и с президента – Франк-Валтер Щайнмайер.

 

По повод сигурността в Европа в след терористичната атака в Лондон, Борисов каза, че отношенията между нашите служби и тези в европейските страни винаги са били много добри.

 

„Виждате колко сърдечно и приятелски ни посрещат, действително сме много добри в това, което имаме като обмен”, смята Борисов. Това е третият президент на Франция, с който той се среща.

 

„Макрон е много слънчев човек. Аз го познавам още като финансов министър – той обича България, харесва му този регион и иска да бъде деен в тази посока, а това е от полза за нас”, коментира още Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5461 |05.06.2017 Борисов заминава за Франция и Германия . 0| 5207 |05.06.2017 Катастрофиралите на ”Тракия” бежанци пътували за Франция . 1| 4989 |05.06.2017 Борисов: ЕС трябва да си има армия . 2| 4204 |04.06.2017 Макрон: Франция е повече от всякога до Великобритания
Реклама / Ads