Реклама / Ads
0| 3982 |28.08.2017 НОВИНИ

Станишев: Посещението на Макрон беше полезно за България

.
Посещението на френския президент Еманюел Макрон беше полезно за България по няколко причини. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването ”12+4” по ”Хоризонт”.
 

„Очевидно е, че за България има няколко водещи приоритета, които са обективен наш интерес. Едното е членството в Шенген и трябваше да се получи подкрепа от Франция за премахване на една несправедливост и неравноправно третиране на България, което продължава вече години, тъй като ние сме изпълнили критериите за членство в Шенген и по чисто политически съображения, при това вътрешно-политически на няколко страни, се слагат спирачки. Естествено гласът на Франция тежи и има значение!“, заяви Станишев.

 

„Аз смятам, че България има възможността до края на годината да постигне политическо решение за членството ни в Шенген, тъй като само няколко страни в последните години слагаха пречки. Франция, между другото, в определени етапи беше една от тези държави, пак заради вътрешнополитически причини. България в момента има и сериозни карти, ако щете, за преговори по този въпрос, защото не е тайна, че една от причините за посещението на президента на Франция е обсъждане на тъй наречената "Директива за командировани работници" и ако очакват от България да бъде по-гъвкава по този въпрос, който е приоритетен за Франция и за редица западноевропейски страни, трябва да покажат отношение, че същите тези държави – и от Бенелюкс и Франция – по отношение на нещо, което ни се полага“, допълни лидерът на ПЕС.

 

Станишев оцени високо и декларираната от френския държавен глава подкрепа за приемането на страната ни в "чакалнята на еврозоната" – механизма ERM2:

„Ядрото на европейската интеграция е еврозоната. България, разбира се, няма да влезне в нея много бързо, но трябва да дадем ясна политическа заявка, да имаме национален план за подготовка. Естествено че ще бъдем достатъчно продължително време (в "чакалнята"), но трябва да започнем процеса, по мое мнение. Освен това решението за приемането ни има два компонента на – държавите членки, първо, и второ – ЕЦБ. Едното не може без другото, разбирате“, обясни Станишев.

 

Той допълни, че визитата е била и важна възможност българската държава да обсъди с лидера на една от въдещите държави в ЕС своите виждания и приоритети за европредседателството си и да получи подкрепата на Франция. Според политика страната ни трябва да отстоява бъдещето на кохезионната политика, която оцени като едно от видимите неща, които са очевидна полза за нашата страна.

 

Според Станишев е необходима активна външна политика, особено по отношение на Холандия за приемането на страната ни в Шенген.

 

"Принципно трябва да се държим с повече самочувствие, особено в този период на несигурност в ЕС, когато всеки търси партньори и съюзници. Ние трябва да бъдем страна, която е балансираща, която си знае интереса, която, разбира се, е проевропейска, но не приема да бъде третирана като страна втора ръка и втора класа", поясни Станишев.

 

Лидерът на европейските социалисти оцени като позитивно явление и добрият синхрон по външнополитическите теми, който президентът и премиерът са демонстрирали при посещението на държавния глава на Франция. Страната е от водещите военни сили в ЕС и посещението е дало възможност за:

 

„Търсене на механизми за реална модернизация на българския оръжеен комплекс, за неговата интеграция с европейски производства. Това е сложен процес, който изисква също така достатъчно активност, преговори и ясни позиции.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4044 |28.08.2017 Захариева: Имаме подкрепата на Макрон за чакалнята на Еврозоната . 3| 4452 |27.08.2017 Французите оттеглят постепенно доверието си от Макрон . 5| 5503 |26.08.2017 Радев пусна снимки на жена си и Брижит Макрон . 1| 4399 |26.08.2017 Френски медии: Макрон си тръгна от Източна Европа в добро настроение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads