Реклама / Ads
15| 5311 |25.01.2016 НОВИНИ

Борисов даде на ДАНС сигнала за подкуп при сделката с „Химко“

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов отказа да се намеси в процедурата по продажба на фалиралото дружество "Химко". Оправдава се с това, че държавата няма собственост в тези активи.
 

От правителствената пресслужба информират, че преди десет дни е депозирано писмо от президента на компанията ANJ Group Ян Аронов, в което се сигнализира за корупционни практики и премиерът е призован да се намеси. В медиите бе изнесено и писмото от инвеститора , в което се твърди, че му е поискан подкуп за сделка с "Химко".

 

Намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията разделение на изпълнителната и съдебната власти", категорични са от пресцентъра на Министерския съвет. Оттам допълват, че осребряването на имуществото на "Химко" се извършва от синдика Росица Томова, която "би следвало" да спазва строго изискванията на закона. Миналата седмица бе разпространена информация, че фалиралият завод е придобит за 11,7 млн. лева от фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски. Малко след това се появи информация, че Борисов е сигнализирал ДАНС и прокуратурата за писмото на инвеститора, в което говори за подкуп.

 

От МС съобщиха: "Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д‘афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко" АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група".

„Химко" АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко" АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.
В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов".

Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко" АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.

Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество", казват от пресслужбата на правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4497 |25.01.2016 Борисов: Няма проблем със служителите на турския Дианет, командировани у нас . 62| 13646 |25.01.2016 В. Вацев: Борисов може да завърши лошо политически и физически . 22| 5255 |24.01.2016 Сестрата на Борисов: Внучето му ще носи неговото име . 24| 11247 |24.01.2016 Хр. Иванов: Разпечатката на Д. Узунов за SMS-а до Борисов не е доказателство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads