Реклама / Ads
63| 7139 |17.10.2012 НОВИНИ

Борисов: Не може атомна, трябва да е ядрена

.
"Ние заставаме твърдо зад референдума за АЕЦ „Белене”, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на закритото заседание на Министерски съвет.
 

Борисов настоява БСП да махне думичката, която прави текста противоконституционен, а именно уточнението, че става въпрос за "Белене", тъй като на всички българи им е ясно това.

"Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа."

Това е вариантът, за който ГЕРБ ще настоява, съобщи Искра Фидосова малко по-късно в парламента.

Въпросът на БСП е малко по-различен:

"Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене” с държавно участие."

И „атомна” не може да бъде. Трябва да е „ядрена”, защото е така по смисъла на закона, разпореди се още премиерът. След това той натовари Цветан Цветанов да отиде до парламентарната група на ГЕРБ и да каже какво е решението относно формулировката за референдума за АЕЦ "Белене".

От опозицията веднага скочиха на предложението на ГЕРБ за въпроса с коментар: "АЕЦ или ЯДЕЦ". Ако искат да правят референдум с такъв въпрос, да са го направили, но сега ние така сме определили въпроса, заяви депутатът от КБ Петър Димитров. Според него законът не позволява да се интерпретира волята на суверена.

Новият вариант на въпроса за референдума ще бъде внесен в деловодството на Парламента, заяви накрая Искра Фидосова, председател на ПГ на ГЕРБ. Според нея с промяната на формулировката ГЕРБ просто иска да избегне опорочаване на референдума и оспорването на легитимността му пред конституционния съд.

Въпреки обосновката си и Фидосова не се размина с надсмешливите коментари на БСП, след като обясни, че словосъчетанието "атомна енергетика" е некоректно, тъй като такава няма, има само ядрена. Червеният депутат Георги Божинов предложи Фидосова да бъде отличена с Нобел по физика, заради прозрението си.

Колегата му Петър Димитров продължи в същия тон: "Ако няма атом, няма и ядро, атомът обаче не съществува закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа."

„Може би в Монтанско на АЕЦ му казват ЯЕЦ”, заяде се на свой ред и Мая Манолова от БСП (Искра Фидосова е от Монтана - б.а.)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5471 |15.10.2012 Б. Борисов: Повече пари за наука, за образование, за учителите . 104| 7370 |14.10.2012 Борисов: Бюджет 2013 е идеален . 22| 5225 |13.10.2012 Борисов: В бюджет 2013 даваме 18 милиона повече за култура . 22| 5060 |12.10.2012 Борисов: Референдумът за "Белене" да се плати от всяка партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads