Реклама / Ads
14| 5414 |15.09.2012 НОВИНИ

Борисов: Още 50 г. живот има ОЦК-Кърджали

.
Правителството направи всичко необходимо ОЦК-Кърджали да продължи да работи, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с граждани и работници от предприятието, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
Сделката за ОЦК осигурява производството на цинк край Кърджали за петдесет години напред. Модернизацията на завода предстои, заяви министър-председателят. Заедно с него беше и министърът на икономиката Делян Добрев.

Никога не съм виждал по-голям батак от този в Оловно-цинковия комплекс, коментира Борисов, съобщава "Нов живот". Как е възможно реномирани швейцарски, френски и български банки да бъдат подведени до такава степен, че да отпуснат 300 милиона кредити. Случаят е достоен за учебник по икономика.

Бившият собственик Валентин Захариев ще отговаря пред закона. Срещу него е образувано досъдебно производство. Борисов каза още, че е провел три срещи с шефове на банковите институции и призна, че им е оказал натиск само и само да намерят компромис и заводът отново да заработи.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който също бе на срещата, заяви, че останалите 190 металурзи автоматично ще бъдат преназначени от новия собственик. Синдикалистът препоръча ОЦК да обяви несъстоятелност. Така кредиторите ще могат да вземат дължимото. Ще получат обезщетение и работниците, принудени да напуснат.

Министър Делян Добрев подчерта, че обявяването на несъстоятелност няма да навреди нито на инвеститора, нито на работниците. Модернизацията на цинковия завод ще открие по-големи перспективи за 50 години напред, посочи министърът. Той допълни, че ресурсът на комбината е бил изчерпан и инвестицията е от важно значение за продължаване на производствения процес.

Шефът на „Хармони 2012” Васил Камбуров каза, че това е една от най-добрите им инвестиции. Директорът на Първа инвестиционна банка Васил Христов обеща финансова подкрепа за новото производство.

Никой не говори за оловното производство. Дума не се каза за дължимите от Захариев заплати. Стоим без доходи и гладуваме, коментираха металурзи.

На срещата премиерът Борисов обяви още, че в Мадан и Рудозем предстои скоро да влязат в сила два концесионни договора, които ще открият нови 900 работни места.

По повод скандала с правителствения самолет Бойко Борисов не пропусна да коментира, че си носел табуретка, когато пътувал с Еърбъса, за да може да слага на нея кафето си. Това се налагало, защото самолетът бил толкова амортизиран, че масичките за напитки били изкъртени.

Министър-председателят обвини правителството на тройната коалиция за това, че е закупило втора ръка еърбъси, които са силно амортизирани.

„Наложи се да върна единия. Другия го давам при спасителни акции или на спортисти“, допълни Борисов. Той поиска обществеността да потърси сметка за далаверата от социалистите. На тях препоръча да разследват кой се е облажил непосредствено преди изборите от сделката с еърбъсите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 5517 |14.09.2012 Борисов: Купихте два нискотарифни еърбъса и се чудим какво да ги правим . 109| 7056 |13.09.2012 Борисов: На Путин няма да му е приятна срещата в България, ако знае за иска . 11| 4793 |12.09.2012 Животът ни по-скъп с 2,6% от началото на годината . 25| 7429 |11.09.2012 Борисов: България спаси всичките си евреи по времето на Хитлер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads