Реклама / Ads
33| 5025 |30.09.2023 НОВИНИ

Синдикати и протестиращи не отидоха на срещата с енергийния министър, искат оставката му /обновена/

.
Протестиращите останаха на магистралата Източник: БГНЕС
Предвидената за днес по обед среща на енергийния министър Румен Радев с протестиращи миньори и енергетици и синдикати не се състоя. Министърът дойде в административната сграда на държавния ТЕЦ "Марица изток 2", но там нямаше представител на служителите и така двете страни не успяха да обсъдят продължаващите вече над един ден протести, съобщава БНР.
 

Единствено ръководството на електроцентралата присъстваше в залата, където трябваше да се проведе срещата. С Радев е и неговият заместник Красимир Ненов.


Енергийният министър уточни, че е искал да направи срещата в самия ТЕЦ, за да поговори с протестиращите на мястото, където работят. Той добави, че не се отказва от желанието си да разговаря с протестиращите и се отправи към участъка от магистрала "Тракия", който е блокиран вече над 24 часа.

 

Миньорите и енергетиците протестират срещу вчерашното решение на правителството да приеме плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Предвидено е въглищните централи да работят до 2038 г., а всеки служител, който иска да напусне, може да получи 36 месечни заплати като обезщетение.


Премиерът Николай Денков пък е поканил протестиращи и синдикати утре в Министерския съвет, за да обсъдят исканията на миньорите и енергетиците. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче каза, че такава среща няма да има смисъл, ако България изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход.

 

"Няма преговаряне, направо оставка. Колко пъти преговаряме - само лъжи и измами. Да си подаде оставката пред нас министърът. Искането е само за оставка, вече преговорите не стоят на дневен ред", каза един от протестиращите пред БНР.

 

Друг от събралите се на магистралата добави, че не искат обещания, а реални резултати и някой да стои зад тях с името си.


Все още не се знае дали синдикатите и протестиращите ще откликнат на поканата на премиера Николай Денков за среща утре в Министерския съвет. По-рано днес президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че подобна среща ще е излишна, ако правителството изпрати днес в Европейската комисия плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, които бяха приети в петък от кабинета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4622 |30.09.2023 Харалан Александров: Местните избори са хоризонта, до който това управление трябва да оцелее . 16| 4523 |30.09.2023 И в Перник енергетици и миньори излязоха на протест . 19| 8158 |30.09.2023 Проф. Дуранкев за протеста на енергетиците: Става дума за защита на корпоративни интереси на трима олигарси . 4| 4537 |30.09.2023 Британското разузнаване: Кремъл се опитва да овладее разпадащата се ЧВК "Вагнер"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads