Реклама / Ads
2| 3861 |04.10.2023 НОВИНИ

Борисов ще подкрепи енергийното споразумение в зала

.
Източник: БГНЕС
"Доста компромиси се направиха от синдикатите, от протестиращите, от Министерски съвет, но и днес заявявам, че ще гласувам за направеното споразумение. Нататък Денков е отговорен за преговорите с Европейската комисия". 
 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод споразумението между миньорите и енергетиците с властта, договорено снощи.

 

"Трябва да имаме заместваща мощност, хората в сектора трябва да бъдат спокойни за заплатата си", каза още той.

 

"Това е трудна и достойна професия. Знаете, в Германия, като нямаше ток си пуснаха въглищните централи и това е много умно. Въглищните централи не трябва да се затварят 2038 г., а да се замразяват. При криза можем да си ги пуснем", смята още лидерът на ГЕРБ.

 

Заявявайки това, Борисов не обърна внимание на факта, че подобно предложение едва ли би било одобрено от Европейската комисия, което е неоходима стъпка преди каквото и да е било финансиране да бъде изпратено и получено от България.

 

Министърът на енергетиката Румен Радев по време на заседанието на енергийната комисия е завил, че точките от споразумението са трудно изпълними. Той обаче уточни, че не са неизпълними.

 

Лидерът на ГЕРБ поиска министърът на енергетиката Румен Радев да дойде в парламента във връзка с проекторешението за одобряване на Споразумението с протестиращите миньори и енергетици, което Народното събрание обсъжда на извънредното си заседание днес.   

 

Заради протеста на миньори и енергетици шести ден са затворени възлови точки за движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия", в района на 208 километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката.  

 

Темата с вчерашните преговори с миньорите продължи и тази сутрин на днешното заседание на енергийната комисия в НС. ГЕРБ, ППДБ и ДПС одобриха споразумението. Против бяха от "Възраждане" и ИТН. БСП гласуваха "въздържал се".

 

Премиерът Николай Денков днес се срещна с представители на работодателските организации в Министерския съвет.

 

"Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца", заяви на брифинг премиерът.

 

В момента споразумението се обсъжда от депутатите в пленарна зала. За да бъде финализирано, то трябва да бъде прието в зала.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3746 |04.10.2023 Станаха ясни лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за химия . 6| 5378 |04.10.2023 Димитър Куманов за ФрогНюз: Има опасност София да отиде в Дунава . 6| 13688 |04.10.2023 Обраха нивата на бивш зам.-министър на земеделието: Крадат, за да продават . 3| 3993 |04.10.2023 Министърът на енергетиката: Точките в споразумението са трудни, но изпълними. Блокадите може да паднат още днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads