Реклама / Ads
1| 3221 |03.10.2023 НОВИНИ

Пети ден блокадата на въглищари в Стара Загора остава

.
Източник: БГНЕС
Пети ден са затворени възлови точки за движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" и Проходът на Републиката. Причината е протестът на миньори и енергетици. 
 

В 11:00 часа днес премиерът акад. Николай Денков ще се срещне с част от протестиращите в сградата на Народното събрание. Разговорът трябваше да се проведе в Раднево, но мястото на срещата беше променено, след като енергетиците и миньорите не потвърдиха присъствието си.

 

Премиерът ги покани на среща, за да представят исканията си във връзка с териториалните планове. В срещата се очаква да се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството, се казва в прессъобщението. 

 

Лидерът на Конфедерация на труда (КТ) „Подкрепа“ в "Мини Марица-изток" Бисер Бинев заяви, че ще присъства на тази среща в София, но разговори ще има ако на нея има представители на всички парламентарно представени партии.

 

Блокадата на АМ ”Струма” при Дупница, започнала вчера, също продължи и днес.

 

Защо протестират миньори и енергетици?

 

Протестът на миньори и енергетици започна заради териториалните планове за справедлив преход, които определят средствата, които ще бъдат отпуснати за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Те показват по какъв начин ще бъдат разпределени парите за най-силно засегнатите региони при преминаването към зелена енергия.

 

Всичко това е ангажимент, поет от България в нашия Национален план за възстановяване и устойчивост. Ключова реформа, заложена в ПВУ, е намаляването на въглеродния отпечатък при производството на електроенергия. Декарбонизацията на енергийния сектор трябва да премине през различни етапи и да завърши до 2038 година, е видимо от Плана.

 

Въпреки уверенията на правителството, че териториалните планове са изготвени по най-добрият начин за страната и за самите хора, заети в сектора, протестните блокади продължават вече четвърти ден. 

 

Вчера в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков заяви, че се надява на диалог. Синдикатите обаче не отидоха на среща. Премиерът заяви, че "през мегафони" разговор няма да стане. 

 

Плановете бяха изпратени към Европейската комисия в последния възможен срок - 30 септември, след като бяха приети ден преди това. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, увери тогава премиерът. Стана ясно още, че при напускане, миньор ще получава 38 заплати накуп - около 140-150 хиляди лева. Ще бъде създадено и предприятие за превръщане на териториите на мините в индустриални зони. 

 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3441 |03.10.2023 Две жертви вследствие на тежка катастрофа по пътя Ружинци–Дреновец . 6| 3206 |03.10.2023 Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк по дело за измама . 1| 3342 |03.10.2023 След хранително натравяне с дюнери в Розино: Три деца са в по-тежко състояние . 7| 3261 |03.10.2023 Експерти разясняват ще има ли пробив в преговорите между енергетиците и управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads