Реклама / Ads
14| 3764 |15.02.2024 НОВИНИ

Борисов се отрече от вътрешния министър, пак се прояви като експерт по шах

.
Източник: БГНЕС
Вътрешният министър Калин Стоянов не бил човек на ГЕРБ в правителството, а било тъкмо обратното - Кирил Петков преговарял с него. Същевременно обаче Стоянов бил “министър на България”. 
 

Това общо взето стана ясно от думите на Бойко Борисов пред журналисти. Той коментира и изказването от преди дни на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който заяви, че министърът на вътрешните работи е към ГЕРБ. 

 

Борисов продължи и с шахматната реторика от вчера. Лидерът на ГЕРБ коментира намеците на държавния глава Румен Радев, че министрите в правителството на Денков са “пешки” и в този смисъл няма значение какви са техните имена. Лидерът на ГЕРБ обаче коментира, че не са пешки, а “офицери, дами и кончета”. Посочи още, че е важно “да няма цугцванг”. Тази сутрин Борисов заяви: 





“Можем да ви разкажем за дамския гамбит, за сицилианската защита. Готови сме с всичко, което дава шах. Всеки ден разбирам от тях, че трябва да мълчим, че трябва да оставиме Денков и Габриел да направят оценка на министрите, да ни предложат това, което парламентът би трябвало да гласува, ако има ротация. В същото време не слизат от студията, от интервюта. Не мога да разбера какво трябва да спазваме. Освен това от тези интервюта виждам нека да ги наречем неистини”. 

 

Размяната на реплики в шахматна стилистика вчера не спря до Борисовото изказване. Президентът Радев отговори като намеси и името на Калин Стоянов: 

 

“Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и тези на българските граждани. На кого е министърът на вътрешните работи?! Всеки отрича и казва – не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора?! Нека да застанат ясно зад това кой министър на кого е и кой носи отговорността. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, заяви президентът.

 

Бойко Борисов заяви днес, че единственият министър на ГЕРБ в кабинета е Мария Габриел и иска МВнР да се запази “във влдението” на партията и след ротацията. Всъщност това тяхно настояване стана повод за брожения в “сглобката” и преговорите по въпроса продължават. Тази сутрин Делян Пеевски отсече, че след 6 март Габриел ще е и премиер, и външен министър. Борисов коментира, че министърът на електронното управление Александър Йоловски и този на спорта - Димитър Илиев са кадри на ПП-ДБ. Загатна още, че тъкмо в техните министерства е имало най-много корупционни скандали. 

 

“Чий е на електронното управление или чий е на спорта, където ги хванаха с маса пари?", попита Борисов. 





"Спортно министерство - десетки хиляди лева рушвети. Колегата Денков ни казва: сглобката дори малко ни стеснява възможността. Да, стеснява ви възможността , защото вместо десетки хиляди лева рушвети, щяха да са стотици хиляди. В Министерството на електронното управление нямаше да са 500-600 млн., щяха да са няколко милиарда, най-вероятно. Ако това, че ние сме спрели тези неща е някакво стесняване, аз така го разбрах. И затова език мой - враг мой", каза Борисов.

 

Всъщност Кирил Петков вчера се отрече от Йоловски и заяви, че не е доволен от работата му. Това загатна за евентуални рокади в подопечното му Министерство на електронното управление.

 

Името на министър Йоловска досега минаваше между капките в разговорите за уж козметичните рокади по върховете на министерствата след смяната на караула на 6 март. 

 

Премиерът акад. Николай Денков трябва да отстъпи мястото си на Мария Габриел. Прехвърчаха обаче искри около лицето, което би трябвало да заеме овакантения пост на Габриел във външно министерство. ПП-ДБ настояха това да е именно Денков, но от ГЕРБ бяха категорични - първо Денков не е подходящ и второ - Борисовата партия иска да запази владението си в МВнР. Разговорите по въпроса все още текат и към момента няма сигнали за постигнат консенсус. 

 

За рокадите в кабинета след ротацията се знае вече от месеци. Заявките са направени и от двете страни като според намеренията това ще се случи след предварителна оценка на работата на отделните министри. Имена се хвърлят, но към момента това са по-скоро спекулации. 

 

До днес се настояваше за оставката на земеделския министър Кирил Вътев, който предизвика гнева на земеделците в страната. Те обаче обявиха, че спират протестите си. Сигурно е, че министърът на здравеопазването Христо Хинков се отказва доброволно от позицията си в МЗ. 

 

До момента обаче никой не бе казал нищо за Йоловски. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2349 |15.02.2024 Пеевски отсече: Външната политика е нещо сложно. Габриел трябва да бъде премиер и външен министър . 0| 2479 |15.02.2024 Депутатите уважиха ветото на Радев върху промените в НПК . 1| 2471 |15.02.2024 Георги Ганев: Има сериозно забавяне на инфлационните процеси в България . 0| 2552 |15.02.2024 В пленарна зала - ветото на Радев и закони на първо четене /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads