Реклама / Ads
8| 7968 |21.07.2010 НОВИНИ

Борисов погва чиновниците, закрива структури

.
Масови съкращения на чиновници в министерства и държавни ведомства и закриване на структури в централната администрация – това предвижда планът за продължаване на реформите в държавната администрация, който бе приет днес от правителството.
 

Предвижда се до края на тази година да бъдат закрити 22 структури, а 56 други да бъдат преобразувани или слети. Така щатната численост на администрацията ще падне с 2500 човека.

Направеното досега, заедно със следващите стъпки в ремонта на администрацията ще доведе до закриване на една трета от наследените структури. А икономиите за бюджета, които включват не само заплатите на съкратените, но и сградната поддръжка и парите за командировки, се изчисляват между 18-20 млн. лв. на месец.

Досега – за първата година управление на кабинета „Борисов”, са закрити 14 структури, като в бройката се включват и двете премахнати министерства – на бедствията и авариите и на държавната администрация и административната реформа. Така общият брой на структурите към днешна дата е 106. За сравнение – наследените към юли м.г. са били 115. Разминаването се дължи, защото са се създали 5 нови. За година броят на работещите е намален с 7860 щата, което е 10,9 % оптимизация. Тук не влизат други 3000 съкратени от системата на МВР. Въпреки обявените от правителството на тройната коалиция няколко оптимизации, нетно държавната администарация за периода юли 2005-юли 2009 г. се е увеличила с 2136 бюрократи, отчете финансовият министър Симеон Дянков.

След неговото уточнение думата взеха представителите на отделните министерства, за да се похвалят колко чиновници ще изхвърлят иззд бюрата.

По думите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов най-голямата част от реформата ще бъде поета от неговото ведомство. В новосъздаващата се Агенция за безопасност на храните ще се влеят три служби – Националната ветеринарно-медицинска служба, Националната служба по зърното и фуражите и Националната служба за растителна защита. Стартира и реформа в горския сектор.

Закриват се цели звена в системата на МЗХ. Най-фрапиращ е случаят с фонд „Тютюн” – той се закрива, а функциите му ще бъдат поети от Държавен фонд „Земеделие”. Последната му мисия ще е изплащането на 116-те милиона лева премии за тютюнопроизводителите, догодина субсидии няма да има. Изпълнителната агенция по хидромелиорация е трансформирана в дирекция към министерството.

Други звена ще станат търговски дружества – например, Изпълнителната агенция „Борба с градушките”. Броят на общинските земеделски служби също ще бъде намален, като се запазват офисите за обслужване на граждани, реже се и от държавните горски стопанства. От близо 100 лаборатории към МЗХ ще се запазят само 6, с тенденция на по-късен етап да бъдат намалени до 3. Работни места се съкращават и в Селскостопанската академия. Де факто, след тази поголовна сеч, щатните бройки в земеделското ведомство ще бъдат намалени с 1600.

Министърът на отбраната Аню Ангелов отчете, че за една година администрацията в Министерство на отбраната е намалена с 472 щатни бройки. От тях 257 са реално съкратени служители. Само от пресктруктурираната Агенция за социални дейности са освободени 161 души. С 6 % е намален съставът на Института по отбрана, което означава 80 щата. До края на август ще вилнее сеч и сред администрацията на висшите военни училища в страната – 40 % ще бъдат съкратени. В щабовете на отделните въоръжени сили числеността е намалена със 167 военнослужещи.

Пак до края на август трябва да бъде завършен прегледът на въоръжените сили, през септември ще бъде приета Бяла книга. Този документ трябва да бъде приет от парламента и да утвърди числеността на Българската армия. „Мога да ви кажа само, че числеността ще бъде намалена. С колко ще бъде уточнено допълнително – важна е не бройката, а армията да може да изпълнява функциите си като страна-член на НАТО”, каза военният министър.

В опит ведомството да се освободи от непривични функции – детските градини, построени от МО, но намиращи се извън поделенията ще бъдат прехвърлени на общините. На практика това ще се случи в София, Пловдив и Велико Търново. Военнослужещите все пак ще имат някои преференции и техните деца ще бъдат приемани с предимство – градините в Карлово и Казанлък обаче ще си останат в системата на отбраната.

Реформата не е съгласувана с президента, уточни Ангелов. Макар да е върховен главнокомандващ, мнението на Георги Първанов не е търсено, защото това си било прерогатив на изпълнителната власт, сопна се министърът в отговор на журналистически въпроси.

Друг подход и възприело Външно министерство. То е съгласувало бъдещите преструктурирания и съкращения с държавния глава, заяви шефът на политическия кабинет на МВнР Валери Рачев. По думите му там реформите също са значителни. За година в управление бюджетът на ведомството е съкратено с 18 млн. лв., а щатовете – с 4 %, което означава 250 души. Оптимизацията няма да спре с това. Първият етап е реорганизация в централната администрация. Който остане обаче, ще има стимул, защото заплатите на служителите ще се увеличат.

Предстои закриване на задгранични представителства. Това ще става постепенно, за да не се наруши работата на дипломатическите мисии, уточни Рачев. Подготвен е списък с 25 посолства за закриване. В кои държави обаче е тайна, защото „това би предизвикало нежелателни усложнения в двустранните отношения”. Критериите, по които ще се взима решение за отзоваване, са политически съображения, икономически резултати, въпроси на сигурността и интереси на българските общности в чужбина.

Обмисля се възможността консулските услуги, включително визи за България, да бъдат извършвани от консулски служби на други държави, както и въвеждане на модерни форми на представителство – като „дистанционните посланици”. Някои сфери на дейност ще бъдат предоставени на частния сектор – главно в сферите на обучение на персонала, аналитичната дейност по външната политика, консулската и куриерската служби.

До края на годината 7 „значителни” имота с отпаднала необходимост трябва да бъдат „реализирани”. Част от имотите ще бъдат предоставени на Министерство на културата, на българските общности зад граница за съвместно ползване с Европейската служба за външно действие или пък просто ще бъдат продадени на пазарни цени.

Около 300 служители ще минат на заплата, вместо използваната досега форма на дългосрочно командироване. „Това е стар и специфичен проблем на министерството”, посочи Рачев. Проблемът се състои в следното – на командированите дипломати не се изплащат осигуровки. Те се самоосигуряват на минимална заплата. Така при пенсиониране падат в най-ниската категория.

Представителят на МОМН зам.-министър Петя Евтимова, обясни, че се предвижда до края на 2010 г. оптимизирането на образованието да бъде около 17 %. Просветният екшън-план предвижда закриване на структурни звена, като техните функции ще бъдат прехвърлени в централната администрация. Предстоят разговори с МВнР, за да може заверката на дипломи, издадени от български висши учебни заведения да се прави на едно гише и на гражданите да бъдат спестени „разходките” между двете ведомства. Сред мерките е записано и децентрализация на финансирането на професионалните и специални училища. На практика това означава, че с даването на пари ще трябва да се заемат общините. Евтимова обаче не успя да обясни как общините, които и без този ангажимент се оплакват, че са пред фалит, ще успеят да се справят.

Към общините ще преминат и част от училищата, които досега са били към МЗХ. 29 ще трябва да се издържат от местната власт, а земеделското ведомство ще финансира 53 от тях.

Всъщност, просветното ведомство също ще предприеме доста драстични стъпки по закриване на свои структури – например, закрива се Звеното за оперативно управление и финансово осигуряване на организационните структури на МОМН, Дома на детската книга с музей „Ангел Каралийчев”, Главна редакция на педагогическите издания, Националния седмичник за образование и наука „АзБуки” и Центъра за информационно осигуряване на образованието и Висшата атестационна комисия.

В сферата на здравеопазването се превиждат сливането на РИОКОЗ и Районните центрове по здравеопазване
във всяка от 28-те области в страната. Това ще стане наесен, най-вероятно през октомври, след като бъдат приети промените в Закона за здравето, съобщи здравният министър Анна-Мария Борисова. Част от състава на РИОКОЗ ще влезе в новата Агенция по храните, като ще бъдат подчинени на Земеделското министерство.Друга промяна е вливането на диспансерите в съществуващите областни болници. Ще бъде закрит Националният медицинско-координационен център.

МВР също ще се включи в общата вълна на закриване, сливане и преструктуриране на институциите. Промените предвиждат дейностите на Главните дирекции „Пожарна безопасност и спасяване” и „Гражданска защита” да бъдат обединени, а главна дирекция „Досъдебно производство” направо ще бъде закрита.

МРРБ пък обмисля ГРАО да премине към друга административна структура, имотния регистър ще се влее в Агенцията по вписвания в АГКК, заедно с регистъра на възстановените земеделски земи.

Министерство на културата ще преструктурира мрежата на музеите в София, ще се промени модела на финансиране на „държавните културни институти в сферата на сценичните услуги”.

Министерство на финансите пък ще предприеме сливане на Държавната лотария и Спортния тотализатор. Вчера правителството назначи нов директор на лотарията. Инспекторатът на НАП се прехвърля в Министерство на финансите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5540 |21.07.2010 Борисов реже отпуските на част от депутатите . 26| 5882 |20.07.2010 Т. Дончева: И Станишев, и Борисов са рожби на Първанов . 0| 5912 |17.07.2010 Борисов махна посредниците, договори по-ниски цени за газа . 4| 4739 |16.07.2010 Втори мандат за Кушлев с благословията на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads