Реклама / Ads
160| 27274 |25.02.2011 НОВИНИ

Борисов: Не построим ли „Белене”, токът скача 18 пъти; икономиката банкрутира

.
Бойко Борисов
Словесен двубой се развихри между управляващите от ГЕРБ и опозицията заради казуса „Белене”. Това стана по време на дебата по Стратегията за национална сигурност.Премиерът Борисов е категоричен, че ако не построим Белене цената на тока ще скочи 18 пъти, а икономиката ни ще банкрутира.
 

Енергийната тема бе повдигната с декларация на БСП. От нея стана ясно, че левицата иска референдум за „Белене”. Щом като сте неспособни да вземете решение, попитайте хората като за „Бургас-Александруполис”, но го направете интелигентно, обърна се Румен Петков към тримата представители на кабинета в пленарна зала – премиера Бойко Борисов, вицето му Цветан Цветанов и външния министър Николай Младенов. Според Петков правителството е поставило рекорд по политическа неспособност да вземе решение.

Отговори му премиерът. За пръв път се чу признанието – ако не реализираме проекта, цената на тока след 10-15 години ще се вдигне 18 пъти. „Ако не започнем да строим „Белене” икономиката ще банкрутира”, отсече Борисов. Той обвини сините, че са сключили неизгодни договори с „двете Марици” и сега страната купува скъп ток от тях. Упрекна и червените – че са подписали 12 анекса към първоначалния договор за атомната централа, с което създали хаос и вече никой не може да каже колко точно ще струва тя на държавата. Той поиска гаранции – че реакторите ще се безопасни и че има консенсус между парламентарно представените политически сили. Особено държи на съгласието на сините, за да не му вадят аргументи против. „Не пречи да искаме вот от парламента за този проект”, обяви министър-председателят.

Червените се съгласиха и призоваха час по-скоро да се проведе парламентарен дебат за енергийните ни проекти. Не така мислят сините. „Има нещо гнило в „Белене”, щом като има такъв натиск за него”, обяви Мартин Димитров. Той дори заподозря, че както се говореше за група „Верту”, така вече може да има и група „Белене”. Той призова управляващите да не подкрепят нещо, което не знаят колко струва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7716 |24.02.2011 Б. Борисов: Няма да ме вкарвате в жълтении и вестникарски клюки! . 12| 4990 |22.02.2011 Борисов: Върнахме се на пътя на добрите перспективи . 45| 5585 |11.02.2011 Борисов: България е сред малкото, извадени от свръхдефицит . 111| 6271 |08.02.2011 Б. Борисов: Навсякъде са си сложили хора от Държавна Сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads