Реклама / Ads
17| 8315 |13.11.2012 НОВИНИ

Борисов: От преговорите зависи дали ще присъствам на І копка на "Южен поток"

.
Б. Борисов
От преговорите за цената на руския газ от догодина ще зависят много от следващите ни стъпки, заяви премиерът Бойко Борисов след информациите, че е поканен да участва в първата копка на газопровода "Южен поток" на руска територия през декември.
 

От обясненията на Борисов обаче така и не стана ясно има ли или не покана, съобщава БТВ.  Загадка остана и каква ще е отстъпката за руското синьо гориво. 
 

Това дали ще отида на такава церемония зависи от хода на предстоящото в четвъртък подписване на новия договор между "Булгаргаз" и "Газпром", обясни Борисов от Словакия, след като с колегата си Роберт Фицо откри в град Нитра международна кооперативна борса, на която се представят български производители.
 

"Като говорих с президента Путин, се разбрахме да се чуем допълнително - кога той ще дойде в България и съответно дали пък аз няма да искам да отида на тази първа копка, но от тогава не сме се чували. Като се разбера с него каква ще бъде политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че сега само се говори, но никой освен мен не знае", заяви Борисов.
 

"Касае ни цената на газа и дългосрочните договори – колко ще са краткосрочни. И колкото са по-кратки, толкова по-добре. Защото аз съм убеден, че в следващите три – четири години в Черно море ще има много газ. Трябва да се пазим от договори, по-големи от шестгодишни. Горе-долу тогава се очаква да започнем да добиваме газ и това е задачата, която съм дал на колегите", каза Борисов.

Междувременно в Москва шефът на „Газпром” Алексей Милер, коментира, че договорите за доставки на природен газ за България от 1 януари и за българския участък от газопровода „Южен поток" не са свързани. Според Милер по отношение на цените на природния газ „тази година вече бяха направени всички необходими промени в договора".
 

Позицията, че няма връзка между договорите за доставка на синьо гориво и за строителството на „Южен поток", изразена от шефа на „Газпром" Алексей Милер, е в противовес с казаното от българското правителство. На заседанието на кабинета на 7 ноември бе прието решение, че България може да се включи в изграждането на газопровода „Южен поток", ако цените за доставка на руски природен газ за 2013-та година удовлетворяват дружеството „Булгаргаз" . Тогава енергийният министър Делян Добрев бе упълномощен да разреши на Българския енергиен холдинг да приеме окончателното инвестиционно решение при изпълнение на това условие, обвързано с цената на природния газ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5954 |12.11.2012 Борисов: Отдавна сме в Шенген . 29| 5729 |12.11.2012 Борисов: Молбата ми е Марковска да се оттегли . 60| 5444 |09.11.2012 Борисов: Като чуя „Цанков камък” и ме заболява сърцето . 17| 6326 |07.11.2012 Бойко Борисов: Средствата от еврофондовете са "живи пари"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads