Реклама / Ads
11| 9106 |12.10.2021 НОВИНИ

Борисов щял да прати строителите да работят, ако бил в МС

.
Ако сега бил в Министерския съвет, Борисов щял да пусне пътните строители да работят. Това заяви бившият премиер от ГЕРБ пред футболни запалянковци в Пловдив. Какво общо имат те с пътни бранш, не е съвсем ясно. Ясно е обаче, че Борисов е намерил аудитория, пред която да отправи поредните критики по адрес на политическите си опоненти.
 

“Ако бяхме в управлението и строителните компании бяха отпред, щях да им дам ясен знак, че договорите трябва да се изпълнят в срок. Те са златни за манипулация в момента да свършат работа за държавата, а те ги карат да не работят и да стоят на протест", коментира Борисов.

 

Думите му не идват в случаен момент. Пътният бранш и регионалното министерство вече месеци наред са в пререкания. Днес на жълтите павета се провежда поредна демонстрация от страна на бранша. С камиони и тежкотоварна техника строителите искат оставката на арх. Виолета Комитова и настояват парите им да бъдат платени. Става дума за 900 лева. В момента на среща в МРРБ са собствениците на протестиращите фирми, които отидоха във ведомството по покана на регионалния министър.

 

Преди дни обаче Комитова изрази подозренията си, че в протестите на пътищарите има скрити мотиви. 

 

“В България има 21 хиляди фирми с над 155 хиляди работници. Протестират 21. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки за цена и качество. 21 фирми в пътния бранш работят без да се състезават, без поръчки, с пари, получени авансово инхаус. 21 фирми са на някакъв друг пазар, те получават аванси без да се състезават, живеят в пълен комфорт”.

 

Комитова коментира още и критиките, че МРРБ е спряло строителство в цялата страна. Основните обвинения идват от Борисов, ГЕРБ и говорители на бившата власт. 

“За какво протестират? Ако са строили, значи не сме спирали нищо. Ако са строили, какво са построили? Фирмите твърдят, че много са работили. Едни други - че служебното правителство е спряло всички строежи. Ако е така, значи нищо на никого няма да плащаме. Ако са строили, да дойдат да се разберем", посочи регионалната министърка преди дни. 

 

“Да си построят лотовете по "Хемус" и други в срок, защото при днешните цени ще капитулират веднага. Или трябва веднага да започнат да строят, или ще фалират", каза бившият днес бившият премиер пред футболните фенове в Пловдив. 

 

“За "Тракия" мислех, че ще се засрамят да оправят мантинелите, за да не умират хората, но и това не правят. Няма ги половината мантинели”, коментира Борисов. 

Пандемията и цените на тока

 

Монологът на Борисов върви по познат вече сценарий. Бившият премиер коментира високите цени на електроенегрията и обрисува апокалиптичен сценарий - до Нова година цените на тока ще надхвърлят 500 лева при Радев. 

 

“Виждате колко струват и строителните материали и не разбирам колко малоумни са тези хора. Ако ние управлявахме днес и строителите бяха отпред, щях да им дам ясен знак да си изпълнят договорите в срок, защото при днешните цени - поскъпване с над 30%, ще фалират. Затова трябва бързо да строят и да свършат работата на държавата. А те ги карат да не работят, а да стоят да протестират без пари. 800 млн. лв. сложихме в отделна сметка, за да разплатят това, което сме започнали, но ги взеха. Всичко, за което сега протестират, беше приготвено, но Асен Василев го взе, за да се похвали, че имал повече пари в бюджета. Ако и вашите пари за стадионите не бяха в отделна сметка, и тях щяха да вземат”, посочи Борисов. 

 

“И цената на газа изпуснаха, но дали в Кремъл или Вашингтон, тръбите ни бяха пълни с газ и кранчето е в България. Е, много ли съм умен? Че мина през България, а не през Гърция и Турция”, заяви още бившият премиер. 

 

Протест ще има и на лекарите според Борисов. Причината - действията на служебния кабинет спрямо пандемията от COVID-19. 

 

“А при нас пандемията беше първа новина. Сега един месец сме първи по смъртност, но не е новина. Даже броя на починалите не дават таблицата да се види. Дано не се случва това на нашия народ, защо го правят? Радев, Кацаров, защо не ваксинирате хората, защо не ги убедих, че само това спасява? Целият свят се ваксинира и сега работи, а ние ще трябва да затваряме. Пак децата слагат онлайн, те какво са виновни? Трябваше да се ваксинират предишните месеци и сега да е спокойно. Защото това е единственото лечение, хапчета няма". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6011 |12.10.2021 Ицо Хазарта в епичен сблъсък с Борисов и Нинова като кандидат от "Продължаваме Промяната" . 0| 17899 |11.10.2021 Николай Слатински: Гледай Борислав Михайлов и мисли за Бойко Борисов . 3| 5654 |11.10.2021 Бъгове и грешки в Електронния регистър за обществени поръчки, за който Борисов отхапа милиони от ЕС . 4| 5028 |11.10.2021 Мика Зайкова: Протестът на строителите е заложена бомба от Борисов и хората му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads