Реклама / Ads
12| 7566 |27.09.2023 НОВИНИ

Борисов скочи на Асен Василев заради "донос-бонус"

.
Две предложения се появиха на дневен ред вчера - да се възстанови данъка от 20% за ресторантьорите и да се дават бонуси за хората, които сигнализират срещу данъчни нарушения на фирми. Изглежда обаче тези предложения не срещат подкрепа. Пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия е част от парламентарното мнозинство, попари идеите на финансовия министър Асен Василев и заяви, че формацията няма да застане зад тях. 
 

Вчера Василев предложи да се променят данъчните закони и да се върне ДДС-то от 20% за ресторантьорите. Ставката бе свалена на 9% по време на COVID-19, но така и не е ясно защо към днешна дата, три години по-късно, не е върната обратно. От ГЕРБ още вчера удариха контра на идеята и смъмрих финансовия министър. 

От ресторантьорския бранш също се обявиха против. 

 

Василев съобщи, че преди седмица е провел разговори с представители на собствениците на заведения, хотелиери и туроператори, за да обсъдят настоящите по-ниски ставки ДДС за тези дейности. От бранша са предложили пакет от мерки за изсветляване на бизнеса като Василев счита, че ако се прецени, че предложенията са по-добри за бюджета от повишаването на ставката, тя може да остане на 9%. Решението ще се вземе до края на годината, когато се очаква да бъде приет и самия бюджет. 

 

Бонус срещу донос

 

Схемата “бонус срещу донос” също е едно от предложенията на финансовото министерство. Идеята е всъщност да се предлага 10% награда за съобщилите нередности при плащането на данъци. Икономисти обаче твърдят, че тази идея няма да има голям ефект. 

 

“Това е нормална мярка. Предлага се и в други държави. Не мисля, че е нужно да се рекламира от правителството. Сивата икономика е около 25-28% от БВП. Тоест, не мисля, че ще има ефект. По-скоро това ще затормози администрацията, ще вкара в разсъждение хората, които трябва да го правят”, коментира пред Нова телевизия финансовият анализатор Преслав Райков.

 

“Позитивно е, че Министерството на финансите търси начини да увеличи събираемостта. Иначе не мисля, че мярката ще има много голям ефект, защото тя е стандартна. Такива политики се прилагат в много компании. Колко от нас знаем, че даден човек не си плаща данъците? Това работи в западни държави и големи финансови институции”, смята пък изпълнителният директор на BESCO – Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

 

От ГЕРБ също изглежда, че са против. Пред журналисти, освен идеята за увеличаването на данъка за ресторантьорите, Борисов разкритикува и предложението за финансовите стимули срещу сигнали за нарушения. Лидерът на ГЕРБ намеси и Държавна сигурност. 

 

"Никой не е говорил с най-голямата парламентарна група за подобно нещо. С връщането на ДС в София, бонус-донос си върви като нещо съвсем реално, защото ДС без доноси не могат да съществува. Някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали, за което да получава пари - агентурни, най-вероятно", коментира лидерът на ГЕРБ. 

 

Намекът е всъщност по адрес на кандидата за кмет на София Васил Терзиев, който е обвиняван за връзки на семейството му с Държавна сигурност. 

 

Борисов определи предложенията като “авангардни”.

 

 "Отиваш и даваш сигнали за 100 фирми, по Търговския регистър си избираш и даваш. Все за една ще намерят и отиваш да си вземеш парите. Такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори, за да не се налага да ги коментираме постфактум. Няма да ги подкрепим. След като внуците на ДС управляват, доносите са "храната", материята, от която живеят", посочи лидерът на ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4667 |27.09.2023 ISW: Киев напредва, а руските войски се разкъсват от проблеми на фронта . 3| 5668 |27.09.2023 Антон Хекимян е новата Цецка Цачева, смята Радостин Василев . 0| 3980 |27.09.2023 На второ четене депутатите обсъждат промените в ЗСВ . 15| 9738 |27.09.2023 Емил Соколов за ФрогНюз: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads