Петък, 24 Ноември 2017, 05:43
Frognews
3| 4130 |12.08.2016

Борисов: С Турция трябва да градим възможно най-добри отношения, уязвими сме

.
Бойко Борисов
Вярвам на това, което са направили МВР за Бююк. Детайли няма да опитвам, защото всички ги знаят. Неприятно е като усещане за това, че на ръба на закона са действали. Но бих се спрял на много по-сериозни проблеми. 25 000 души от началото на годината сме върнали от границата. Това каза премиерът Бойко Борисов по НТВ.
Те са върнати по идентичен начин. Спираме ги, връщаме-хора без документи. Просто там е война. Денонощно граничарите са изправени през такива проблеми. През последните седмици се задържат по 100-200 мигранти. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете, защото въпреки оградата и огромната работа на армията и полицията. В Европа направиха заграждения и спряха притока на мигранти. Вишеградската четворка ни съветваше да издигнем ограда с Гърция, но ние не не направихме. Ние сме пред огромна криза между Турция и ЕС. Историята показва ,че Османската империя отива до Австрия. Жертва на това стават Балканите. Изключително съм притеснен за това, което може да очаква България. Това е било движещото при такива решения. С Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние не трябва да пуснем мигрантска вълна. Бююк е един от 25 000 случая. Казал съм на Бъчварова да види къде има пропуски, ако трябва да наказва и да се уволнява. В Турция няма смъртно наказание.

Голямата цел, която ние трябва да имаме е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа. Ако Турция се обяви за несигурна държава, ние ставаме първата държава по мирантския път. Ако 400 000 мигранти се върнат от Европа в България?! От едната ни страна е Крим, от другата е Турция. С едно кимване на главата се взимат решенията там. Сигналите от Турция са за още много граждани. Ние не можем на всеки арестант да сложим по 8 души да го пазят. Полицията, МВР и армията непрекъснато сме подложени под натиск.

Ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими. Европа навсякъде е заградена с телени огради. Какво значи: Ще залеем Европа с бежанци?! Това значи, че ще залеят България. Те не могат да стигнат до Австрия. В Румъния бежанците не искат да ходят, не знам по какви причини. Границата със Сърбия и Македония се пази добре. Коментар на върховенството на закона е неуместно. То е така. Нека да се напише нова наредба, ако има пропуски, да има уволнения. За мен е важно да запазим такива отношения с Турция, че да не предизвикаме бежанска вълна. Ако иска някой друг, да отиде и да се разбере с Ердоган. Те си мислят, че това е лека работа. Решението са го взели службите. Трябва да запазя отношенията с Турция. Всячески! Споразумението на ЕС с Турция трябва обезателно да се спазва.

България и Гърция сме изправени пред огромен проблем. Ако пилотите не бяха в Гърция, а в България с редовни документи, ние също нямаше да ги предадем на Турция. Казусът е по-лек, защото имат документи. Бююк не е имал документи.
Преди два месеца говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия. Отношенията са динамични. Тогава Турция и Русия се мразеха. След два месеца ситуацията е съвсем различна. Връщам се на Белене. Имаме променена обстановка. Съдът в Женева каза България да плати, като всеки ден 400 000 евро на ден са лихвите по тези пари. Тук не става дума дали е изгодно или не. Тук е казано България да плати, но ако не плати- лихвите са такива. Хипотезата е какво да правим с реакторите, които ще платим. Има възможност да го направим частен проект с различни варианти за държавно участие. И ако този проект е толкова жизнен, ще дойдат частници, които ще го купят и ще го направят.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мигранти плащат 10 000 евро, за да преминат българо-турската граница 0| 2272 |23.11.2017 . Тръмп: Запазваме си най-добрата военна техника 1| 2279 |23.11.2017 . Каталунците дадоха заден за отцепването 0| 2317 |23.11.2017 . Меркел: Германия е заинтересована от отношения с Русия 5| 2332 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах