Реклама / Ads
3| 5527 |12.08.2016 НОВИНИ

Борисов: С Турция трябва да градим възможно най-добри отношения, уязвими сме

.
Бойко Борисов
Вярвам на това, което са направили МВР за Бююк. Детайли няма да опитвам, защото всички ги знаят. Неприятно е като усещане за това, че на ръба на закона са действали. Но бих се спрял на много по-сериозни проблеми. 25 000 души от началото на годината сме върнали от границата. Това каза премиерът Бойко Борисов по НТВ.
 
Те са върнати по идентичен начин. Спираме ги, връщаме-хора без документи. Просто там е война. Денонощно граничарите са изправени през такива проблеми. През последните седмици се задържат по 100-200 мигранти. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете, защото въпреки оградата и огромната работа на армията и полицията. В Европа направиха заграждения и спряха притока на мигранти. Вишеградската четворка ни съветваше да издигнем ограда с Гърция, но ние не не направихме. Ние сме пред огромна криза между Турция и ЕС. Историята показва ,че Османската империя отива до Австрия. Жертва на това стават Балканите. Изключително съм притеснен за това, което може да очаква България. Това е било движещото при такива решения. С Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние не трябва да пуснем мигрантска вълна. Бююк е един от 25 000 случая. Казал съм на Бъчварова да види къде има пропуски, ако трябва да наказва и да се уволнява. В Турция няма смъртно наказание.

Голямата цел, която ние трябва да имаме е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа. Ако Турция се обяви за несигурна държава, ние ставаме първата държава по мирантския път. Ако 400 000 мигранти се върнат от Европа в България?! От едната ни страна е Крим, от другата е Турция. С едно кимване на главата се взимат решенията там. Сигналите от Турция са за още много граждани. Ние не можем на всеки арестант да сложим по 8 души да го пазят. Полицията, МВР и армията непрекъснато сме подложени под натиск.

Ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими. Европа навсякъде е заградена с телени огради. Какво значи: Ще залеем Европа с бежанци?! Това значи, че ще залеят България. Те не могат да стигнат до Австрия. В Румъния бежанците не искат да ходят, не знам по какви причини. Границата със Сърбия и Македония се пази добре. Коментар на върховенството на закона е неуместно. То е така. Нека да се напише нова наредба, ако има пропуски, да има уволнения. За мен е важно да запазим такива отношения с Турция, че да не предизвикаме бежанска вълна. Ако иска някой друг, да отиде и да се разбере с Ердоган. Те си мислят, че това е лека работа. Решението са го взели службите. Трябва да запазя отношенията с Турция. Всячески! Споразумението на ЕС с Турция трябва обезателно да се спазва.

България и Гърция сме изправени пред огромен проблем. Ако пилотите не бяха в Гърция, а в България с редовни документи, ние също нямаше да ги предадем на Турция. Казусът е по-лек, защото имат документи. Бююк не е имал документи.
Преди два месеца говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия. Отношенията са динамични. Тогава Турция и Русия се мразеха. След два месеца ситуацията е съвсем различна. Връщам се на Белене. Имаме променена обстановка. Съдът в Женева каза България да плати, като всеки ден 400 000 евро на ден са лихвите по тези пари. Тук не става дума дали е изгодно или не. Тук е казано България да плати, но ако не плати- лихвите са такива. Хипотезата е какво да правим с реакторите, които ще платим. Има възможност да го направим частен проект с различни варианти за държавно участие. И ако този проект е толкова жизнен, ще дойдат частници, които ще го купят и ще го направят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4273 |11.08.2016 Бившият ни консул в Одрин: Не издържахме стрес-теста на Турция . 2| 8038 |11.08.2016 В. Симеонов за Фрог: Угодническа политика правим пред Турция, събухме гащи . 0| 4243 |11.08.2016 Турция скочи на НАТО, подпуква дипломатите си . 0| 6975 |11.08.2016 Само във Фрог: А кога Турция ще ни върне осъдени у нас престъпници ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads