Реклама / Ads
1| 4133 |16.10.2017 НОВИНИ

Борисов:Трябва да направим КСНС за заплахите за България

.
Трябва да се направи КСНС, за да се изяснят точно какви са заплахите за България по темата отбрана и тогава да се реши накъде да се насочат усилията. Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусията ”Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана”.
 

Започнахме с мигрантската вълна в Европа, после терористичните актове. Европа явно очаква нападение отнякъде, виждате, че не може да се справи ЕС и логично се обръща към отбраната. Но трябвада бъдат изяснени първо заплахите, за да се направи точната стратегия. Дипломацията и по-твърда ръка в нея от нашите европейски лидери, може до голяма степен да помогне до спадане на напрежението и не трябва да се отказваме от тази опция, заяви Борисов. Той смята, че ако военните убедят политиците, че отбраната е по-важна, приоритетите на правителството ще се променят в тази посока.

Досега давахме най-много пари за образование и сме обяснявали защо. Ако военните ни обяснят защо е нужно да променим тези приоритети, ние ще го направим. Но трябва да е ясно, че мястото ни е такова, че заплахите могат да дойдат от много посоки, заяви Борисов.

Борисов припомни идеята си за колективно членство в НАТО. "Преди шест месеца в Съвета на ЕС никой не говореше за европейска отбрана, когато аз предложих колективно членство в НАТО. Сега виждаме съюз Китай, Индия, Русия, Иран и Турция", каза той.

Премиерът попита какво ще стане, ако дипломацията не успее да си свърши работата.

Борисов обясни, че Европа е под натиск. "Нито можем да се справим с тероризма, атакуваха най-силните държави и успяха. Избори в Европа се печелят с анти мигрантска вълна. Тези, които са далеч от границата с Турция твърдят, че тя не била в ЕС. Ок, не е, но защо трябва да скъсаш с всички споразумения. На тях им е лесно, далеч са", допълни той.

Бойко Борисов попита и дали Турция е стабилен фланг на НАТО заради отношенията между Анкара и големите европейски държави. "Същият ли е южният фланг на НАТО с тези отношения, които имаме между големите европейски държави и Турция? Това стабилен южен фланг ли е? Защо трябваше да се скъсат всички отношения с Турция?", попита министър-председателят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4237 |13.10.2017 НС с извънредно заседание само час след КСНС . 2| 4150 |10.10.2017 Димитър Главчев отрича очевидни факти: Нямало бойкот на КСНС . 1| 4712 |09.10.2017 И Цецка Цачева взе да се оправдава за провала на КСНС . 2| 4720 |09.10.2017 Явор Нотев обясни липсата на патриота Каракачанов от КСНС, но не каза и дума за Сидеров и Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads