Реклама / Ads
13| 3628 |26.03.2021 НОВИНИ

Борисов уверява - държавата нямала да допусне ”финансов стрес” в здравеопазването

.
Кесията е отвързана и е отворена широко. Парите се раздават като за последно, но премиерът Борисов уверява - това не е заради изборите. Правило се, за да има ”сигурност”, че финансирането е обезпечено и държавата си е свършила работата. Сигурност, облечена в милиони, на фона на целия хаос покрай справянето с пандемията. Правителството заявявало, че няма да допусне финансов стрес в здравеопазването, въпреки че изборите са на прага. Какво стана с призива ”да не използваме пандемята в кампанията” на Ангелов?
 

Отпускат още милиони за Ремдесивир. Това се случва само около седмица след покупката на нови количества, обявена от властта и последвалите дни по-късно сигнали на няколко болници в страната, които заявиха - недостигът на Ремдесивир е критичен. Въпреки хилядите купени дози. 

 

Сега се отпускат 46 милиона за закупуването на нови количества от медикамента. Идеята е да бъде осигурен Ремдесивир за пациентите в болниците до септември месец. Дали това е възможно е спорен въпрос.


Защо е съмнението? 


На 17 март правителството отпусна 24 милиона лева за закупуването на 36 хиляди флакона от медикамента. Дни след това обаче в Русенско обявиха, че има критичен недостиг, а такива сигнали се появиха и от Бургас, където ситуацията с болниците е критична. Дали тези 46 милиона лева, с които по прости сметки може да се купят около 54 хиляди флакона, ако се съди по предишните цифри, ще стигнат до септември?


А иначе - понеже както каза социалният министър Деница Сачева предизборни харчове няма, защото хората имат нужда от помощ тук, сега и веднага, властта отпуска още средства. За здравната криза. 


Допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването са гласувани днес на извънредно правителствено заседание. От тях  50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. И, разбира се - по 1000 лева за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19. Премиерът Борисов посочи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.


Идеята била да има “сигурност”, че финансирането е обезпечено и държавата си е свършила работата. Сигурност, облечена в милиони, на фона на целия хаос покрай справянето с пандемията. И един въпрос - тази “сигурност” има ли общо с смяната на решенията, които явно са от ден до пладне? За вчерашната сага с големите нехранителни магазини говоря. 

 

“Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни, че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен. Така правителството заявява, че няма да допусне финансов стрес в здравеопазването, въпреки че изборите са на прага”, заяви Борисов.


А само преди седмица самият здравен министър даже призова пандемията да не се използва за предизборни цели, въпреки че и той самият не си повярва и с гръмки слова се опита да печели дивиденти.

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4400 |26.03.2021 Природата пак саботира Борисов: Ново срутище затруднява движението по пътя Девин-Кричим . 16| 4915 |26.03.2021 Елена Йончева към Еврокомисията: Докога ще се ръкувате с Бойко Борисов и Виктор Орбан . 13| 3443 |25.03.2021 Едва 18% доверие гласуват на ”Борисов 3”. Кабинетът стабилно държи оценка ”Среден” 3 . 6| 4468 |24.03.2021 Петър Никленов: Трагедията ни е, че допускаме проблемите в България да се решават от телефона на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads