Реклама / Ads
31| 5317 |11.11.2020 НОВИНИ

Борисов видя само хвалби за България в доклад на МВФ, но не и критиките и препоръките

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Мисията на Международния валутен фонд у нас представи заключенията си за състоянието на българската икономика и финанси. Защото имаше един, който говореше за разруха... МВФ е организация, която е базирана във Вашингтон. От другата страна на улицата е Световната банка. Там, където има проблеми, влиза фонда. Какво казва фондът за България, за да опровергая Радев и неговите съпътстващи...
 

Това заяви премиерът Борисов по време на редовното правителствено заседание. Изказването му бе излъчено на живо във Facebook.

 

Ето какво каза още Борисов:

 

“МВФ одобри по-големите разходи на правителството в отговор на кризата, настъпили заради пандемията. Според ръководителят на мисията увеличаването на пенсиите и заплатите е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата. Сиреч - изключително правилни мерки на правителството последните 7-8 месеца. Според фонда предприетите по-високи разходи в социалната сфера за догодина са от полза на обществото. Така пише. От полза. Препоръчват дори повече, Томиславе, да се инвестира в образование”.

 

Борисов обаче пропусна да каже и критиките за страната ни във въпросния документ, който дойде след редовната мисия на фонда. Според изявлението на ръководителя на мисията Джейу Лий предприетите по-високи харчове в социалната сфера за догодина биха били от полза, но е необходима цялостна реформа в социалната сфера. Експертите предупреждават, че нивото на необслужваните кредити ще отбележи ръст, а у нас то и преди кризата бе по-високо от средното за Европа.

 

Ето и още една критика, която обаче не бе посочена като такава по време на изявлението на премиера:

 

"Увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор не като временна мярка е решение в средносрочен план, която трябва да има и своето фискално измерение, ако бяхме в нормални обстоятелства. Само че настоящата ситуация не е нормална, заради което може да се намери аргумент, че подобна мярка може да почака година или две”, обявиха от МВФ.


"Политиките бяха подходящо насочени към подпомагане на здравната система, физическите лица и фирмите, като същевременно запазиха стабилността на финансовата система. Сиреч - не фалирахме държавата", посочи още Борисов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3996 |11.11.2020 Андрей Янкулов: "Наказателната политика" се схваща само като възможност за нескопосан пиар . 6| 3945 |11.11.2020 Учители: Само със забърсване на чиновете и проветряване няма да се постигне безопасна среда . 14| 7533 |11.11.2020 Журналистът Георги Готев: Жан-Клод Юнкер не се криеше от мен, а Бойко Борисов се крие . 23| 5031 |10.11.2020 125-ти ден на протести: Площадът отново е огласяван от ”Борисов - позор! Оставка и затвор!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads