Реклама / Ads
0| 3508 |24.07.2021 НОВИНИ

“Фич” потвърди “BBB” рейтинга на България с положителна перспектива

.
Международната агенция “Фич” е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни “BBB” с положителна перспектива. Според агенцията краткосрочните негативни рискове, свързани с пандемията и несигурността от изборите, се компенсират от възможността за значителни финансови ресурси от ЕС и Плана за възстановяване и устойчивост.
 

Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. Оценката е ограничена от потенциалния растеж, поради неблагоприятните демографски развития, които могат да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за управление и ниво на доход слабо надхвърлят медианата на държавите със сходен рейтинг.

 

През февруари тази година, когато политическото напрежение беше особено високо, властта на Борисов и ГЕРБ се крепеше едва, едва от една българска нива бившият премиер се похвали за кредитния рейтинг, който повиши перспективата пред рейтинга на България.


Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са: напредък към присъединяването към еврозоната; подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са: неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж. 


Още тогава (през февруари) Борисов даже се опита да сплаши, че несигурен резултат на изборите би могъл да влоши положителната перспектива на рейтинга на България. 

 

"Сред факторите, които биха довели до понижаване на рейтинга, е промяна в политическата обстановка, а именно да дойдат други и отново да се хапем, че сме върнали онези, и пак да се върнем назад", посочи тогава бившият премиер.

От февруари до днес парламентарни избори са се провели два пъти - веднъж през април и още веднъж през юли, след като стана невъзможно да бъде излъчен кабинет в рамките на 45-тото Народно събрание. В момента политическият пейзаж е драстично по-различен - първа сила в НС са "Има такъв народ", ГЕРБ са детронирани след 12-годишна власт, БСП не са втората политическа сила и единствената опозиция, а ДПС загубиха четвъртото си място за сметка на "Демократична България". 

Положителната перспектива на "Фич" за страната ни остава. Явно не е чак толкова страшно.

 

“Фич” очаква икономическият растеж на България да се ускори до 4,7 % през 2021 г. спрямо оценката от 3 % през февруари. Възходящата ревизия отразява по-доброто от предвиденото възстановяване на БВП през първото тримесечие на 2021 г. и очакваното засилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският процент на ваксинация в България в сравнение със средното за ЕС ниво поражда някои отрицателни рискове, свързани с пандемията, но според агенцията е малко вероятно властите да въведат по-строги ограничителни мерки, които биха повлияли значително на икономическата активност в страната.

 

В средносрочен план, инвестициите се очакват да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от основните бенефициенти от бюджета на ЕС през следващите години. Анализаторите от "Фич" вярват, че значителният размер на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) ще подкрепи растежа на икономиката, който е оценен на 3,9 % през 2022-2023 година.

 

Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 5 % от БВП през 2021  г. (спрямо 5,5 % медиана за държавите със сходен рейтинг), повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 разходи. Очакванията са дефицитът да се свие до 2 % през 2023 г., което ще задържи отношението дълг/БВП под 30 % (спрямо 57 % в държавите със сходен рейтинг). "Фич" определя плана за въвеждане на еврото през 2024 г. като реалистичен. Банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран.

 

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са: напредък към присъединяването към еврозоната и подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са: неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3286 |22.06.2021 България потвърди позицията си за европерспективата на Скопие . 5| 3930 |10.06.2021 Корнелия Нинова: Съдът окончателно потвърди нашата правота, че чума по животните в Странджа не е имало . 2| 3455 |04.06.2021 МОСВ потвърди данните на Евростат, че България е с най-мръсен въздух в ЕС . 1| 4058 |02.06.2021 И Окръжният съд потвърди: Директорката на училището в с.Езерче е незаконно уволнена !

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads