Реклама / Ads
4| 3084 |09.01.2023 НОВИНИ

Босненските сърби наградиха Путин с орден. ЕС го възприе като лош сигнал

.
Милорад Додик, лидерът на босненските сръбски сепаратистки, награди руския президент Владимир Путин задочно с най-високия орден на честта за неговата "патриотична загриженост и любов“ към контролираната от сърбите половина от Босна и Херцеговина.
 

Путин е отговорен за развитието и укрепването на сътрудничеството и политическите и приятелски отношения между РС (област Република Сръбска в Босна) и Русия“, каза Додик на церемония по награждаването.

 

Додик награди Путин по повод "Деня на Република Сръбска“, който е обявен за незаконен от Конституционния съд на Босна.

 

Последва и реакция от Европа. ЕС осъди решението за ордена и го определи за "неприемливо".

 

"Путин е този, който е пряко отговорен за незаконната агресия в Украйна. Той дава заповеди, в резултат на които се убиват украински цивилни и се унищожава цивилната инфраструктура. Заставането до Путин при такива обстоятелства изолира Република Сръбска и нейното ръководство в международен план. В ЕС няма място за награждаване на политици, които нареждат унищожаването на съседна страна и избиването на народа й. Това решение на република Сръбска е достойно за съжаление и дава погрешен сигнал", посочи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.

 

Додик, който посети Путин през септември в Москва, поддържа тесни връзки с руския президент въпреки войната на Русия в Украйна. Москва често е обвинявана от Запада, че се стреми да дестабилизира Босна и останалите Балкани чрез своите подставени лица в Сърбия и Босна.

 

Додик открито се застъпи за откъсването на Република Сръбска, за да я присъедини към съседна Сърбия. Руските пратеници го подкрепят в сепаратистките му действия, насочени към отслабване на централното правителство.

 

След нахлуването на Русия в Украйна Додик се опита да блокира решението Босна да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва.

 

Миналия месец Русия осъди ЕС за предоставянето на статут на кандидатка на Босна за присъединяване към блока. По-рано Кремъл предупреди, че ще разглежда стъпките на Босна към присъединяване към НАТО като "враждебен акт".

 

Мирно споразумение, постигнато с посредничеството на САЩ през 1995 г., сложи край на войната в Босна, която уби най-малко 100 000 души и остави милиони без дом. Страната обаче остана дълбоко разделена между трите основни етнически групи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3186 |08.01.2023 Километрични опашки и чакане по 12 часа за излизане от Сърбия . 7| 3723 |30.12.2022 Антибългарска изложба в Белград разбуни духовете със Сърбия . 1| 3489 |29.12.2022 Нов влак дерайлира в Сърбия до границата с България . 1| 3577 |28.12.2022 Германия с призив към косовските сърби - да премахнат ”незаконните” барикади

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads