Реклама / Ads
7| 3756 |30.12.2022 НОВИНИ

Антибългарска изложба в Белград разбуни духовете със Сърбия

.
Скандална изложба в Белград разбуни духовете у нас и накара Министерството на външните работи да реагира. Според МВнР тя поражда омраза срещу българите в Западните покрайнини и подклажда краен национализъм. 
 

Директорът на дирекция “Югоизточна Европа” Ваня Андреева е разговаряла с временно управляващият посолството на Сърбия у нас Славица Панич заради “научна изложба” в Юридическия факултет в Белград от 27-ми декември, озаглавена “Престъпления над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./”. 

 

В рамките на разговора с г-жа Панич българската страна изрази силна загриженост от представените в изложбата тези, определяйки ги като израз на агресивна пропаганда, насочена срещу България и срещу развитието на добросъседски отношения в региона. Припомнено бе, че съгласно заключенията на Съвета на ЕС по разширяването от 13 декември 2022 г., от страните - кандидатки за членство в ЕС се очаква да полагат решителни усилия за процесите на помирение и стабилност в региона, включително чрез преодоляване на наследството от миналото. В контекста на процесите на европейска интеграция, Съветът на ЕС очаква да бъдат избягвани всякакви действия, които оказват негативно влияние върху развитието на добросъседските отношения. Конкретно от Сърбия се изисква да работи за засилване на добросъседските отношения и да допринася за стабилността и помирението в региона.

 

От българското МВнР подчертават, че "на този фон организирането на събитие в навечерието на новогодишните празници, насочено срещу България, има явна пропагандна цел и подклаждане на краен национализъм. Приемаме организирането му като част от дневния ред на определени среди, които работят срещу добросъседските отношения между Сърбия и България".

 

Според МВнР подобни прояви ще бъдат използвани за “изблици на говор на омразата” срещу българското национално малцинство в Сърбия. 

 

“Те са показателни за тенденциозно и едностранно тълкуване на отминали събития, по начин, налагащ трайни разделителни линии в обществата и противоречащ на европейските ценности. Във връзка с информациите в публичното пространство, че въпросното събитие е било подкрепено от Министерството на културата на Сърбия, българската страна очаква да бъде информирана дали държавни институции на Сърбия са подкрепили подобно мероприятие, насочено срещу развитието на добросъседски отношения с България", посочват МВнР, предават от БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3165 |27.12.2022 Расте напрежението между Белград и Прищина заради Северно Косово . 1| 3261 |24.12.2022 Белград упрекна Косово за списък със сърби, които трябва да бъдат арестувани . 0| 2892 |22.12.2022 Пъстра Коледна изложба на плевенските художници . 0| 2964 |19.12.2022 Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще се срещне със сръбския си колега Ивица Дачич в Белград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads