Реклама / Ads
1| 3259 |24.12.2022 НОВИНИ

Белград упрекна Косово за списък със сърби, които трябва да бъдат арестувани

.
Напрежение на границата между Сърбия и Косово не стихва Източник: БГНЕС
Сърбия упрекна Косово за изготвения от албанския депутат Арменд Муя списък със сърби, които трябва да бъдат арестувани.
 

Муя, депутат от Движение Самоопределение, ръководено от косовския министър-председател Албин Курти, предложи да бъдат арестувани сърби, сред които синът на сръбския президент Александър Вучич Данило Вучич и брат му Андрей Вучич. Списъкът беше споделен в социалните мрежи, допълва БГНЕС.

 

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че официални лица в Прищина по-рано са отрекли съществуването на списъка, но той е публикуван от официално лице.

''Това е списъкът на сърбите, които трябва да бъдат арестувани и чието съществуване Прищина официално отрече преди няколко дни. Това отново показва колко точно може да им се има доверие. Това е и поредното брутално послание от Прищина, че сърбите не могат да се чувстват в безопасност в Косово на Курти'', каза тя.

Бърнабич заяви, че списъкът е нова провокация, като обвини Курти, че непрекъснато предизвиква конфликт.

 

"Това е нова провокация, нова дестабилизация на региона, нов опит за създаване на хаос, което Курти непрекъснато прави с цел да провокира конфликт", каза Бърнабич. "След това никой в международната общност няма право да си затваря очите пред факта, който дори Прищина вече не крие, а именно, че има списък с нежелани сърби."

Бърнабич призова международната общност да подкрепи сърбите в Косово.

 

"Отново призовавам всички заинтересовани страни от международната общност да не си затварят очите пред терора, който се извършва срещу сърбите в Косово и Метохия. Откритите заплахи, публичното сплашване и политическото преследване са реалността, в която живеят всички граждани на територията на Косово и Метохия, които не са с албанска националност", заяви Бърнабич.

 

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви пред репортери, че списъкът е срамен.

"За всички е ясно, че президентът Вучич и Сърбия са конструктивна част от диалога Белград-Прищина. Всички знаят, че Курти е проблем, но какво правят, за да го решат? Те мълчат и подкрепят прогонването на сърбите от Курти в северната част на Косово", заяви Дачич.


Междувременно Муя заяви, че е препоръчал списъка с арести, за да се отърве Митровица от престъпленията, бандите и барикадите.
"Трябва да бъдат арестувани представители на престъпни организации", включително и представители на партията "Сръбска листа", които са се разбунтували срещу косовското правителство и гражданите", каза Муя.

 

Сръбската листа - малцинствена политическа партия в Косово - определи списъка на Муя като поредния списък за преследване на косовските сърби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3132 |23.12.2022 Александър Вучич каза, че барикадите ще бъдат премахнати, кагато сръбската част в Косово получи автономия . 6| 2929 |21.12.2022 Премиерът на Сърбия: На ръба на война сме с Косово . 0| 3174 |19.12.2022 Премиерът на Косово посочи, че блокадите в страната няма да останат дълго . 0| 2962 |19.12.2022 Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще се срещне със сръбския си колега Ивица Дачич в Белград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads