Реклама / Ads
5| 4345 |30.09.2019 НОВИНИ

Бранимир Ботев: След няколко месеца най-големият собственик на хотели може да са банките

.
Бранимир Ботев
При стратегическите сектори като туризма трябва да има обща държавническа позиция. Да не се окаже, че след няколко месеца най-големият собственик на хотели ще са банките.
 

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ изпълнителният директор на на Европейския институт за стратегии и анализи Бранимир Ботев по повод последиците от фалита на британската авиокомпания "Томас Кук".

 

За съжаление, ние вървим след събитията. От няколко месеца има информация, че "Томас Кук" върви към фалит. Защо в началото на сезона, когато хотелите са сключвали договори с убийствени клаузи с "Томас Кук", никой не ги е предупредил? В Министерството на туризма има няколко отдела, които се занимават с анализи и прогнози. Защо никой не е предупредил бизнеса, заяви Ботев.

 

Сити Груп и Блумбърг съобщават от месеци в убийствени анализи за предстоящия фалит на „Томас Кук“.

 

Този проблем не е на администрацията, проблемът е национален, защото заради проблемите в сектора "Туризъм" ще пострадат и други сектори, посочи Бранимир Ботев.

 

Чуваме оплаквания, че международното положение ни пречи. Всички държави около нас имат ръст на туризма. На тях не им пречи международното положение явно.

 

Над 50 български хотели ще бъдат засегнати от фалита на "Томас Кук", не повече от 50% от застраховките ще могат да бъдат прибрани, добави той.

 

Следващия сектор, който ще бъде ударен са летищата. Чартърите на "Томас Кук" няма да ги има. Трябва спешно да се направи кризисен план. 50% от ресурса на летищата ще се оголи. Ако нямаме входящ туризъм, ако туристът не дойде в България, той няма как да отиде и в хотел. Догодина ще имаме още по-умопомрачителен спад. Тези факти и анализи никой не ги казва, но тях ги има, заяви още Бранимир Ботев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3945 |30.09.2019 Бойко Рашков: Съкратеното съдебно следствие не работи в интерес на обществото . 3| 3824 |30.09.2019 БАН: След 30 години всеки десети българин ще е над 80 години . 0| 4048 |28.09.2019 Следят с дрон пожара в ”Дунарит” . 0| 6029 |28.09.2019 Николай Баташки: ГЕРБ подкрепя разследвани от прокуратурата кандидати за кметове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads