Реклама / Ads
4| 3599 |28.01.2021 НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Хората, които искат да се ваксинират, да го заяват пред личния лекар

.
д-р Николай Брънзалов
Започва записването при личните лекари на хората, желаещи да се имунизират срещу COVID-19. Това стана ясно от думите на д-р Николай Брънзалов, зам.-председател УС на Българския лекарски съюз в ефира на bTV. Джипитата ще преценяват кой да бъде приоритетно ваксиниран. С такъв ще се ползват хората с хронични заболявания, например, тъй като при тях инфекцията протича по-тежко, а смъртността е по-висока.
 

"Естествено, ние няма да връщаме хора. Искам да стане ясно, че тези фази, които са обявени в календара, са доста условни. Във всички случаи ще има преливане. То вече започна в различните области", увери Брънзалов и даде пример със столицата, където мобилни екипи вече ваксинират хората в домовете за възрастни.

 

Към този момент той определи твърденията, че препарата на AstraZenecа не е подходящ за хора на над 65-годишна възраст като "спекулации". Такава информация все пак имало, но Брънзалов призова да се изчака с кратката характеристика на ваксината.

 

"Маската е най-препоръчителното защитно средство. в началото наистина имаше криза с набавянето и тогава по неволя така тръгна - шалове, шлемове. Апелирам да се ходи само с маска. Работих с шлем - по-удобно е, по-лесно се говори, но не бих казал, че е особена защита", обясни още медикът.

 

Брънзалов обясни, че ресторантьорите са последни по приоритет при разхлабването на мерките, защото опасността от зарязаване в обектите е по-висока.

 

"Там хората прекарват най-много време, едва ли могат да се хранят с маски. Носи съответните рискове. Винаги са в затворени помещения, сезонът не позволява да сме навън. Никой не желае да не отпуска мерките, за да направи напук на което и да било съсловие в обществото", обясни Брънзалов.

 

Думите му идват след вчерашния масов протест на жълтите павета, в който участваха стотици представители на бранша. Ресторантьорите поискаха да отворят врати на 1 февруари.

 

Медикът обаче смята, че ресторантите на практика са по-опасни от моловете и фитнесите, защото в залите за спорт има по-голяма възможност за спазване на физическа дистанция.

 

Училищата също попадат в рискова група, обясни Брънзалов.

 

"Те също са опасно място, където вероятността да има заразяване и висока. Но там има друг приоритет - образованието. Децата много се измъчиха. Тази учебна година на практика е до голяма степен компрометирана. Психологически нещата не вървят добре. Най-малките се пуснаха след Нова година на училище и се показа намаляване на заболеваемостта. Ако тази тенденция се запази и след 4-ти януари, ще има допълнително разхлабване на мерките", коментира лекарят.

 

Брънзалов смята, че изборният процес ще протече нормално и увери, че няма опасност от заразяване за участниците.

 

"Подвижните екипи ще са или преболедували, или ваксинирани. Надявам се, че няма да има проблеми. Всички ще са оборудвани с предпазни седства. Надявам се заразените да са малко през месец април и да няма проблем".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4193 |26.01.2021 ПАСЕ: България е една от държавите, които бавят изпълнението на решения на съда в Страсбург . 9| 3434 |21.01.2021 Спаси София иска Черен списък за фирми, които строят некачествено с публични средства . 1| 3248 |18.01.2021 7-и, 8-и и 12-и клас са първите, които ще учат присъствено . 27| 11659 |15.01.2021 Пламен Пасков: Българите, които ще се имунизират с Pfizer, са опитни мишлета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads