Реклама / Ads
4| 9688 |06.06.2019 НОВИНИ

Братя Велчеви извършват рейдърска атака срещу ”Виваком”

.
VTB Сapital, възползвайки се от своите връзки с политически свързани лица (братята Велчеви), както и от капитала на VTB Capital – фактически руски държавен капитал, извършват рейдърска атака за придобиването на компанията «БТК», чиято стойност е много по-висока от 1 милиард евро, но поради заема нейната стойност става по-малко от 176 милиона евро. Това пише в отворено писмо до медиите Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited («Empreno»).
 

Преди два дни VTB Сapital, чрез представителя на банката в България Милен Велчев съобщи, че "Виваком" е обявена за продажба.

 

"Компанията Empreno притежава 100 % от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43 % от акциите на «Българска Телекомуникационна Компания» АД («БТК»), оперираща под търговското наименование Vivacom («Виваком»). 24 % от акциите на «Виваком» са притежание на миноритарен акционер, който е американски инвестиционен фонд.

 

Останалите 33 % от номиналния капитал на «Виваком» са собственост на компанията Crusher Investment, която е дъщерна компания на VTB Capital Plc. По принцип Crusher трябва само технически (номинално) да притежава тези 33 % от акциите, тъй като тази собственост произтича от договор TRS (total return swap), по който разплащанията с Crusher отдавна са приключили – още по времето на предишния собственик Цветан Василев. Понастоящем въпросните 33 % също трябва да принадлежат (косвено) на компанията Empreno", пише Косарев.





"Във връзка с гореизложеното компанията Crusher (т.е. VTB Capital Plc) няма право да се разпорежда с този пакет от 33 % от акциите, или да се възползва от правата на участие в управлението, които те дават. Въпреки това, Crusher се разпорежда с тези акции като със своя собственост.

 

VTB Capital Plc е банка-кредитор по отношение на кредита от 150 милиона евро, предоставен от холдинговата компания на «Виваком». Заемът е обезпечен със залог, включващ и 100 % от акциите на БТК. Срокът за погасяване на заема изтече на 22 май 2015 г. Отначало VTB Capital Plc действаше като синдик на този кредит, но по-късно консолидира 100 % от дълга за себе си.

 

По неизвестни причини VTB Capital Plc не предостави информация по договора total return swap на съответните регулаторни органи (Европейската комисия, съда във Великобритания, останалите акционери на Vivacom и др.). Същевременно VTB Capital (България) прави всичко възможно да не бъде допуснато рефинансиране на заема, включително и като фактически блокира одобрението на предложението за рефинансиране от трети лица.

 

Днес VTB Capital (България), с участието на политически фигури, по-специално на братята Велчеви, и на международни консултанти, по-специално на фирмата Ernst&Young, организира така наречения «търг» на дълга по заема, включително и на правата по съответния залог. Замисълът на VTB е купувачът на дълга едновременно да придобие и всички права на заложния кредитор. Като се има предвид, че заемът не е погасен, купувачът ще може да претендира за възстановяване на 100 % от акциите на БТК (пряко или косвено), т.е. ще може да придобие 100 % от компанията «Виваком». Целият този процес е организиран толкова непрозрачно, че не се дава възможност друг, страничен инвеститор да участва в тръжната процедура при пазарни условия. Освен това VTB Capital никога не се е интересувал от становището на акционерите на «Виваком» във връзка с намеренията им да рефинансират заема.

 

Победителят на «търга» вече неформално е определен от VTB. Той ще бъде някой си Спас Русев. Не е трудно да се досетим, че източникът на финансиране на Спас Русев е самата VTB Capital, но, доколкото разбирам, в този случай Русев има договореност не с VTB (като с дъщерна на руската банка), а с управителите на VTB Capital (България) (братята Велчеви).






С други думи VTB Сapital (или по-точно ръководството на банката) в условията на тежък конфликт на интереси (между акционерите и кредиторите) по отношение на Vivacom, възползвайки се от своите връзки с политически свързани лица (братята Велчеви), както и от капитала на VTB Capital – фактически руски държавен капитал, извършват рейдърска атака за придобиването на компанията «БТК», чиято стойност е много по-висока от 1 милиард евро, но поради заема нейната стойност става по-малко от 176 милиона евро. Ако планът за незаконното придобиване бъде осъществен ще пострадат всички добросъвестни акционери на компанията.

 

Важно е да се отбележи, че всички акции на «БТК» и акциите на нейните холдингови компании са запорирани както в България, така и в другите страни (Люксембург) по наказателното дело във връзка с дейността на КТБ. Въпреки този запор VTB Capital (България) манипулира българската прокуратура и другите компетентни органи и е в готовност насилствено да погълне компанията Vivacom в полза на Русев (или някое друго аналогично лице) в най-близките дни. Грубиянското отношение на ръководството на VTB Capital (България) към властта в България на фона на бездействието на официалните български власти най-малко поражда въпросителни, а на човешки език това означава, че навяват на мисълта за колосална несправедливост и беззаконие.






Ако действията на VTB Capital бяха насочени изключително към защитата на собствения си интерес на кредитор, който желае да обезпечи връщането на заема, то защо банката консолидира 100 % от дълга през май 2015 г., когато вече беше ясно, че дългът няма да бъде погасен в срок? Ясно е, че не става дума за минимизиране на риска от невръщането на заема, а е в ход агресивен план за придобиването/поглъщането на компанията Виваком.

 

Макар и да не съм съгласен нито с условията на заема и съответните залози, нито с поведението на VTB Capital (България), за да се запази статуквото и така да бъде защитена стойността (на Виваком – бел.пр.) както за мен самият, така и за миноритарните акционери, аз вече направих предложението в течение на 3 месеца банка VTB Capital, E&Y и компаниите изцяло да рефинансират заема на същите условия, като тези на заема на VTB Capital. Идеята е в течение на тези 3 месеца да се даде на Виваком, вече в спокоен режим, възможността да рефинансира заема при пазарни условия, още повече че самата икономика позволява на Виваком лесно да извърши това. В заключение аз категорично заявявам, че смятам да се обърна към съда срещу всички, които имат отношение към този т.нар. «търг» за дълга и поглъщането на компанията от (частни – бел.пр.) лица. Наел съм авторитетната юридическа кантора Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP (London), която вече е известна с безусловните победи срещу VTB Capital Plc по други съдебни казуси", посочва Косарев.

 

 Банкер

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3858 |23.05.2019 Трима братя ограбиха с бой сестра си в Монтанско . 1| 3982 |20.05.2019 Отложиха делото за конфискацията на имуществото на братя Галеви . 3| 4365 |16.05.2019 Сърбите признаха братята Св. св. Кирил и Методий . 1| 5696 |13.02.2019 Марешки сезира прокуратурата за държавна инвестиция в полза на братя Бобокови от Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads