Реклама / Ads
1| 3207 |16.03.2023 НОВИНИ

Британското разузнаване: Русия конфискува паспортите на своите официални лица, за да не бягат

.
Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи в актуализирано разузнавателно съобщение, че ”някои длъжностни лица вероятно е трябвало да предадат паспортите си” на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ). То заяви, че ”мерките вероятно имат за цел да предотвратят бягството или дезертьорството на все по-недоволни служители”.
 

Министерството на отбраната определи това като разширяване на съществуващите мерки, които съществуват още от съветско време и бяха затегнати през 2014 г., когато Русия окупира нелегално украинския полуостров Крим.


То заяви, че "от началото на руското нахлуване в Украйна руските държавни служители и работници са обект на все по-строги ограничения за пътуване в чужбина".


Отбелязва се също, че работодателите, които са по-близо до центъра на властта в Русия, "са изправени пред по-строги ограничения; на служителите на Кремъл е забранено да пътуват в чужбина за всякакви развлекателни цели".

 

През март 2022 г. Москва забрани на гражданите да напускат Русия с повече от 10 000 долара в брой. А Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви през януари, че Русия е забранила на работниците мигранти с двойно гражданство да напускат страната, тъй като обмисля по-нататъшна военна мобилизация, пише още „Бизнес инсайдер".


Някои европейски държави забраниха достъпа на руски туристи до териториите си, а много държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети.


Десетки, ако не и стотици хиляди млади руснаци напуснаха страната, когато Русия обяви „частична“ мобилизация на резервистите през септември.


Не е ясно колко от тези хора са били официални лица или сред елита на страната.


Някои официални лица са избягали от Русия и предлагат да предадат тайни в замяна на предоставяне на убежище. Сред тях е и бивш лекар от руската шпионска агенция, който заяви, че е събирал тайни, преди да избяга във Франция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4666 |16.03.2023 Легион ”Свобода на Русия” - руски доброволци, които се бият в редиците на украинската армия /видео/ . 11| 3058 |15.03.2023 Песков се оплака, че отношенията между Русия и САЩ са в трагично състояние . 3| 4206 |15.03.2023 Григорий Голосов: Може ли руската опозиция да желае военно поражение на Русия? . 12| 7807 |15.03.2023 Военен експерт: Явно Русия крие нещо в Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads