Реклама / Ads
2| 3137 |13.01.2022 НОВИНИ

Брюксел доволен от предложението за край на “златните паспорти”

.
Предложението за отмяна на така наречените “златни паспорти” се прие добре от Брюксел. Това става ясно от позиция на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндърс. Европейската комисия от години настоява това да се случи и заплаши България със съд, ако практиката не се прекрати. България е една от трите страни в ЕС, която продава паспорти на инвеститори. Другите са Малта и Кипър, срещу които вече има наказателни процедури.
 

“Златните паспорти” са едно от условията на Съединените американски щати за премахване на визите за българите.  От търговията с документи за самоличност могат да се възползват лица, свързани с престъпния свят. Опасенията на ЕС и НАТО са, че чрез “златните паспорти” се подкопава сигурността. 

 

И въпреки години на критики и настоявания, от ДПС решиха едва в края на миналата година да внесат законвопроект за промени в Закона за българското гражданство, с които да се прекрати схемата. ДПС също така поиска от ДАНС да направи проверка на всяка процедура, по която от 2013 досега чужденци получават българско гражданство срещу инвестиции. Правосъдният министър Надежда Йорданова определи реакцията като крайно закъсняла. 

 

Освен това е изненадваща. Причината - “златните паспорти” станаха една от причините за налагането на санкции по американския закон “Магнитски”. Санкциониран бе Делян Пеевски - един от вносителите на законопроекта. Санкциониран бе и Илко Желязков - зам.-шеф на Националното бюро за контрол на СРС. Според санкциите той е бил “човекът на Пеевски”, помогнал за осъществяването на схемата за подкупи, които засягат българските документи за пребиваване на чуждестранни граждани. 

 

ДАНС бе сезирана и още през лятото от служебния правосъден министър Янаки Стоилов. 

Изниква въпрос - защо от ДПС се захващат със бизнеса, от който изглежда печелят. Движението се мотивира - инициативата им е, за да се спрат спекулациите по темата, които очернят формацията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3065 |07.01.2022 ЕК: Темата с Украйна не може да се реши без Брюксел . 2| 2971 |05.01.2022 Изпращат в Брюксел новия вариант на Плана за възстановяване относно правосъдната реформа . 14| 2940 |31.12.2021 Моравецки: Брюксел и Москва са виновни за високите цени на газа . 2| 3242 |22.12.2021 Брюксел с правни действия срещу Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads