Реклама / Ads
0| 2280 |09.06.2024 НОВИНИ

"Брюксел не казва на никого нищо. Ние сме 27 държави, лидерите им сядат и решават всички наболели въпроси"

.
„Не искам да видя крайности след евровота, защото те никога не са водили до нещо добро. Това каза в предаването „120 минути“ Петър Бонев, експерт от Координационният център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) на ЕС.
 

„Нашата работа не зависи от политиката, въпреки че се случва политиката да има отражение върху нея. Истината е, че при нас няма много време за политика“, поясни той и допълни, че днес е гласувал за една по-обединена Европа.





Последният голям случай, по който са работили в координационния център, е било голямото земетресение в Турция и Сирия.

 

„Има механизъм, който се следва. Страните от цял свят знаят за неговото съществуване и когато се случи нещо, те се свързват с нас. За тя е по-лесно да има една точка за контактуване, вместо да търсят помощ от всяка една страна поотделно“, поясни той.

 

Петър Бонев каза още, че е леко притеснен от безразличието, което се вижда навсякъде в ЕС, макар „хората видимо да дават сигнал, че у тях има някакво разбиране“.

Той разказа също така, че при започването на войната в Украйна преди две години и няколко месеца, целият екип на европейския център е бил на работа почти денонощно.





„През нас минаваха всички списъци за искането на помощ. Не знам дали е имало нещо, което да е било отказано. Освен това създадохме и няколко логистични центъра“, поясни Петър Бонев.

 

Според него центърът е доброто лице на Европа, независимо, че към тях се обръщат по лоши поводи.

 

„Не харесвам изказвания от рода на „Брюксел ни каза“. Брюксел не казва на никого нищо. Ние сме 27 държави, лидерите им сядат на една маса и решават всички наболели въпроси“, категоричен е той.

 

Посочва, че когато е започнал да пътува из Европа, никога не е позволявал да се държат с него като с човек „втора ръка“ и затова никой не е проявявал неуважение към него, само защото е българин. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2350 |09.06.2024 Галъп: 23,4% е избирателната активност към 17 ч. . 0| 2300 |09.06.2024 Ново проучване: Мозъкът ви е суперкомпютър! . 0| 2292 |09.06.2024 Вотът на българите във Великобритания, Испания и САЩ . 1| 2305 |09.06.2024 Към 16:00 часа: Малко над 20% избирателна активност в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads