Реклама / Ads
4| 3042 |23.02.2024 НОВИНИ

Проф. Тагарев: Въпросът с БТР-ите се преекспонира изключително много. Армията си е свършила работата

.
Военният министър проф. Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
"БТР-ите са събрани, очаква се да дойде фирмата, която осигурява железопътния транспорт, за да й помогнем да бъдат натоварени и да заминат за Украйна."
 

Това увери пред репортери военният министър проф. Тодор Тагарев преди отбелязването на две години от началото на войната в Украйна в Централния военен клуб в София. Коментарът му е в отговор на въпрос защо бронетранспортьорите от България още не са предоставени на Украйна.

 

Въпросът с БТР-ите се преекспонира изключително много. Армията си е свършила работата, подчерта Тагарев и поясни, че не може да отговори на въпроса кога ще заминат бронетранспортьорите, защото този въпрос вече е в „други ръце“. „Предполагам, че е въпрос на дни“, смята той.





България много е помогнала. Знаете, че повечето от решенията за конкретно оказаната помощ са класифицирани, но България е една от страните, които помага най-много, коментира министърът на отбраната, попитан с какво България е помогнала на Украйна във връзка с думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че България всъщност не била изпратила нищо на Украйна. 

 

Проф. Тагарев отбеляза, че не можем да се мерим с показателите на решенията за оказване на помощ на други страни, но постоянно преглеждаме исканията и възможностите ни да окажем подкрепа. Можем да помогнем още с материални средства - като имаме готовност, ще обявим, отново без конкретика обаче, допълни той.





Военният министър отговори отрицателно на въпроса дали отлагането на приемането на Стратегическия преглед на отбранителната политика няма ли да отложи помощта за Украйна. „Стратегическият преглед има много по-широк обхват, не е фокусиран върху помощта за Украйна. Той се провежда, за да предложим решения на кабинета, ако е необходимо и на Народното събрание, как по най-добър начин да адаптираме нашата отбранителна система в съвременната среда на рискове“, добави той.

 

По думите му двете години война в Украйна са променили много неща за Българската армия. „Най-малко имаме условия за ускоряване на развитието на отбранителните способности“, сподели още проф. Тагарев. Според него се работи с доста висока скорост за адаптиране на цялостната система към новите предизвикателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3026 |23.02.2024 Андрей Янкулов, АКФ: Виждаме сериозни турбуленции в съдебната система след убийството на Божанов . 9| 2977 |23.02.2024 МВнР би подкрепило запорирането на сметките на Руския културно-информационен център, увери Мария Габриел . 6| 2895 |23.02.2024 Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 ч. . 6| 4549 |23.02.2024 Съдия Тодорова: Независимо че Нотариуса е мъртъв, продължават някакви мафиотски кодове. Целта е сплашване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads